Kao i u drugim krajevima Istarske županije i u Žminju se uvodi novi model gospodarenja otpadom koji je naišao na negodovanje lokalne zajednice. Po dostavi Izjava koje su građani trebali ispuniti te vratiti isporučitelju usluge, u ovom slučaju Komunalnom servisu Rovinj, dostavljeni su i računi koji nisu pratili dostavljene i obrađene podatke u Izjavama. Sama dostava nerelevantnih iznosa izazvala je na području Općine Žminj negodovanje mještana.

U dogovoru s Komunalnim servisom mještani Općine Žminj nisu dužni platiti dostavljene račune jer će isti biti stornirani te će se dostaviti novi računi koji građane neće teretiti za neispostavljenu uslugu.

Također, na sastanku održanom u ponedjeljak, 03.09. u prostorijama Komunalnog servisa Rovinj u prisutnosti načelnika Općina Bale i Kanfanar te direktora Komunalnog servisa Rovinj dogovorena je i izmjena Odluke donijete na prvom vijeću Općine Žminj u 2018. kojom su predviđeni spremnici od 80, 120, 240, 360, 660 i 1100 litara kako će se ista mijenjati u dijelu kako minimalni spremnik može biti i 60 litara, dok će pravo korištenja 80 litarskog spremnika imati i dvočlana kućanstva, a ne samo kućanstva s jednim članom.

Također, isporučitelj se obvezuje stornirati sve dostavljene račune te ih prilagoditi dostavljenim Izjavama, a ukoliko se iskazana potreba volumena pokaže nedostatnom, Komunalni servis na temelju dostavljenih vjerodostojnih dokaza ima pravo korisnika zadužiti za veći spremnik ili naplatiti ugovorenu kaznu.

Općina Žminj će i dalje stajati na raspolaganju svim svojim mještanima te im pomoći u popunjavanju Izjava te do kraja godine ili najkasnije početkom sljedeće dostaviti spremnike za odvojeno prikupljanje otpada (žute, plave i kompostere), dok je obveza Komunalnog servisa omogućiti svim korisnicima zelene spremnike te ih čipirati i obilježiti na način propisan Zakonom i Uredbom.

Izjave i sve relevantne propise i odluke mještani mogu preuzeti na mrežnim stranicama Općine Žminj, dok će sljedeći tjedan biti dostavljeni i informativni letci kojima će biti prezentirana usporedba postojećih cijena odvoza i novih. Do povećanja cijene došlo je radi novog načina zbrinjavanja otpada koji se više ne deponira na odlagalištima, već se odvozi i obrađuje u ŽCGO Kaštjun.

Pozivaju se još jednom svi mještani koji nisu ispunili i dostavili Izjavu da to učine u što kraćem roku kako ne bi nepotrebno plaćali previsoke račune dok će dostavljeni računi za srpanj biti stornirani, poručio je općinski načelnik Željko Plavčić na današnjoj tiskovnoj konferenciji.

(iPress)