Tradicionalno u mjesecu kolovozu Turistička zajednica grada Buja organizira u starogradskoj jezgri manifestaciju 'Films and Wine' filmsku večer uz degustaciju vina Bujštine.

U srijedu 22. kolovoza na starom groblju Sv. Martina u bujskoj starogradskoj jezgri, s početkom u 21 h prikazat će se dokumentarni film 'Medižije kontra štrigarije'.

Od davnina su ljudi razloge za nesreće i nevolje koje su im se događale pripisivali „štrigarijama“ odnosno zlom djelovanju štriga, mora, štriguna, kudlaka i drugih nadnaravnih bića. Kroz priče kazivača na dijalektima i jezicima koji se govore u Istri i Kvarneru saznajemo o kakvim se to bićima radi te o „medižijama“ to jest načinima kako se od njih zaštititi te poništiti njihovo negativno djelovanje.

Scenarij potpisuje Viviana Brkarić, redatelji filma su Valter Stojšić i Viviana Brkarić. Glazbu je napisao Noel Šuran u svojem prepoznatljivom eksperimentalnom propitivanju tradicijske glazbe koristeći suvremene i tradicionalne tehnike. 

Musica Sacra u utorak u crkvi

Koncert duhovne glazbe pod nazivom „Musica Sacra“ održati će u utorak 21. kolovoza sa početkom u 20:30 h u bujskoj crkvi Sv. Servula dvije mlade zagrebačke glazbenice Katarina Javorova na orguljama i Ksenija Sanjković, sopran.

(iPress)