Drugi dan 18. "Lerona" Međunarodnog festivala folklora u Vodnjanu započeo je u jutarnjim satima prijemom predstavnika sudionika festivala s zamjenicom gradonačelnika Grada Vodnjan Dirianom Delcaro Hrelja. U sali "Trifora" u sjedištu Zajednice Talijana druženje je završilo obostranom primopredajom prigodnih poklona. Nedugo poslije u istom prostoru započeo je "okrugli stol" na temu "Važnost očuvanja izvornog folklora u okviru turističke valorizacije pučkih običaja". Predstavnik folklorne grupe DPC "Peroj 1657" iz Peroja Nikola Škoko je u svom izlaganju najprije prisutne podsjetio koliko je važno njegovanje tradicije i običaja svakog naroda jer mu to još jedino i preostaje u sveopćoj globalizaciji jer upravo folklorom spašava svoj identitet. Mišljenja je da se od turizma treba uzeti ono što on može ponuditi i dio materijalne dobiti usmjeriti na još čvršće djelovanje folklornih udruženja na očuvanju svega što se u folkloru njeguje. Predstavnici folklornog društva „SPALGENA“ - Vilnius iz Litve su prilikom predstavljanja svojih nošnji, instrumenata i pjesama sve prisutne su uključili u svoj vokalni performans.

Popodne je započelo misom u crkvi sv. Blaža za sve folkloraše. Učinjena je grupna fotografija učesnika “Lerona” ispred crkve za uspomenu i sjećanje na vrijeme provedeno u Vodnjanu. Prije nastupa na pozornici folklorne su skupine građanima i turistima, na za to predviđenim mjestima na malim vodnjanskim trgovima predstavili svoj program. Točno u 21 sat pozivom voditelja na osvijetljenu pozornicu, pred brojnom publikom, počeli su svoje nastupe slijedeće folklorne grupe: KUD „IVANIĆ“ – iz Ivanić Grada, GRUPPO FOLK „I F’ST’NIDD“ – Lavello iz Italije, KARÁD - LAJTA T.e. – Karad iz Mađarske, FOLK GROUP „SPALGENA“ - Vilnius iz Litve i na kraju AGRUPACIÓN FOLKLÓRICA „FROLES NOVAS“ – Vigo iz Španjolske.

Žiri ovogodišnjeg “Lerona” u sastavu Lorella Limoncin Toth pročelnik konzervatorskog odijela u Puli, Lidija Nikočević direktor Etnografskog muzeja Istre, Orietta Šverko dirigent zbora Zajednice Talijana Vodnjan i Massimo Brajković akademski glazbenik-komponist je za originalnost narodne nošnje nagradio KUD „IVANIĆ“ – iz Ivanić Grada.

Folklornoj skupini FOLK GROUP „SPALGENA“ - Vilnius iz Litve žiri je dao posebno priznanje za istančani virtuozitet na originalnim narodnim instrumentima i za instrumentalnu izvedbu. Za koreografiju i tradicijski ples priznanja su po drugi put od održavanja “Lerona” dobili ex aequo KARÁD - LAJTA T.e. – Karad iz Mađarske i GRUPPO FOLK „I F’ST’NIDD“ – Lavello iz Italije. Radi se o izvođačima koji su u svoj nastup unijeli živost i svježinu koja svjedoči o sigurnom nastavkom tradicije. Za ukupni ostvareni dojam koji uključuje raznolikost obrade narodne nošnje, raznolikost glazbenog instrumentarija, i naposljetku narodni ples koji uključuje različite kontekste društvenog života “Leron” je pripao AGRUPACIÓN FOLKLÓRICA „FROLES NOVAS“ – Vigo iz Španjolske. Nagradu su predali Maurzio Tremul predsjednik Talijanske Unije i Livio Belci predsjednik Zajednice Talijana iz Vodnjana. Time je priveden kraju osamnaesti “Leron”. Po mišljenju mnogih ovaj je festival folklora, koji ujedno zatvara dugo i bogato “Vodnjansko ljeto” iz godine u godinu sve bolji i bolji, izvijestili su iz Vodnjana.

(iPress)