Već pri prozivanju vijećnika prisutnih 12. sjednici Gradskog vijeća Poreča dalo se naslutiti da bi sjednica porečkog Parlamenta mogla imati čudan tijek s obzirom da je od 17. vijećnika na startu sjednice bilo prisutno 12 vijećnika.

Aktualni sat trajao je više od 60 minuta s obzirom da su vijećnici, posebno iz oporbe, imali brojna pitanja postavljena gradskoj vlasti.

Uvertiru glavnom događaju predstave 12. sjednice GV-a Poreč dao je nezavisni vijećnik Maurizio Zennaro koji je svoja pitanja o prikupljanju otpada i višoj cijeni prikupljanja, koju je najavilo komunalno poduzeće Usluga te o informaciji da Lučka Uprava Poreč namjerava uz pomoć fondova EU izgraditi putnički terminal vrijedan 24 milijuna kuna, izgovorio na talijanskom jeziku.

Predsjednik Gradskog vijeća Adriano Jakus (IDS), prekinuo ga je u izgovaranju pitanja podsjetivši ga da je svoje obraćanje na talijanskom jeziku morao najaviti kako bi se na sjednicu doveo prevoditelj budući, kako je Jakus rekao, hrvatski jezik je službeni jezik na Gradskom vijeću, pritom zaboravivši da u 13. članku Statuta Grada Poreča piše da se pripadnicima talijanske nacionalne zajednice, suglasno Ustavu RH i Statutu Grada Poreča, zbog potreba suživota s Hrvatima i drugim nacionalnostima zajamčuje slobodna i ravnopravna uporaba talijanskog jezika.

Kako bi omogućio Zennaru postavljanje pitanja na talijanskom jeziku Jakus je zatražio dvije minute stanke tijekom kojih je osigurao prevoditelja, jednog djelatnika gradske uprave Poreča koji međutim nije uspio prevoditi riječi Zennara pa je nezavisni vijećnik talijanske nacionalnosti svoja pitanja postavio na hrvatskom jeziku.

'Eksplozija' predstave 12. sjednice Gradskog vijeća Poreča dogodila se pri izglasavanju odluke o 13. točki dnevnog reda GV-a, izboru najpovoljnijeg kupca k.č. 626/1 k.o. Poreč, zemljišta u središtu Poreča poznatijeg po imenu nogometnog igrališta Stari Jadran.

Budući je 12. sjednica GV-a počela s manjkom pet vijećnika a tijekom sjednice je otišao Dejvid Lakošeljac (IDS) te nakon njega i nezadovoljni raspravama na sjednici Goran Gašparac (SDP), Maurizio Zennaro i Emanuel Rudan (Živi zid), sastav Gradskog vijeća u kojem je bilo samo osam vijećnika nije bio dostatan za donošenje odluke o prodaji nogometnog igrališta pa je predsjednik GV-a Adriano Jakus zatražio stanku budući je telefonom kontaktirao vijećnika IDS-a Dejvida Lakošeljca tražeći od njega da se vrati na sjednicu i uz osam prisutnih vijećnika bude deveti kako bi Vijeće imao kvorum i donijelo odluku o prodaji Starog Jadrana.

Kupac atraktivnog zemljišta u središtu Poreča, čija prodaje se povlači već dugo vremena na sjednicama Vijeća Poreča, je jedini ponuđač tvrtka J.M. iz Medulina koja će Poreču za kupljenu zemljište uplatiti 30,1 milijun kuna.

(iPress)