Građevinska dozvola za izgradnju postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda Poreč-sjever postala je pravomoćnom, priopćili su u «Odvodnji Poreč d.o.o», pa su stvoreni preduvjeti za početak radova, i na četvrtoj od pet lokacija pročistača, u sklopu EU projekta Sustava odvodnje s uređajima za pročišćavanje otpadnih voda kapaciteta za 37.000 tisuća stanovnika na području grada Poreča. Projekt je «težak» 501 milijun kuna, a 74 posto sredstava sufinancira Europska unija. Na lokaciji Poreč-sjever izgraditi će se i postrojenje za solarno sušenje mulja.

Nakon prve faze provedbe EU projekta, koja je uključivala dogradnju i rekonstrukciju 84,1 kilometara kanalizacijske mreže, izgradnju 32 nove i rekonstrukciju 50 postojećih crpnih stanica i nabavu opreme za održavanje sustava javne odvodnje, započeli su radovi i na izgradnji četiri uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, te postrojenja za solarno sušenje i kompostiranje mulja. Na projektu Poreč ukupno je do sada utrošeno oko 190 milijuna kuna.
U tijeku su radovi na tri lokacije. Na objektu Poreču jug radovi na ogradnom zidu već su završeni a u tijeku su i radovi na bazenu za biološku obradu pročišćene vode.

Na Lanterni su u tijeku radovi na zidu ograde i bazenu za biološku obradu vode dok su na Košambri počeli radovi na potpornom zidu. Radovi na pristupnim prometnicama postrojenjima Poreč-sjever i Poreč-jug su završeni a u tijeku su radnje na primopredaji objekata i tehničkim pregledima. Za postrojenje u Vrsaru izdavanje građevinske dozvole očekuje se tijekom mjeseca rujna.

Turistička sezona nije «zaustavila» radove na pročistačima budući je postignuta suglasnosti od strane Poreča i općine Tar-Vabriga da se s radovima na pročistačima nastavilo što će ubrzati dinamiku izgradnje projekta kako bi se u što kraćem roku uspješno iskoristila dodijeljena EU financijska sredstva za realizaciju projekta.

U «Odvodnji Poreč» ističu da se izgradnja objekata obavlja u suradnji sa građanima koji, posebno tijekom turističke sezone, «trpe» građevinske aktivnosti koje će uskoro doprinijeti većem stupnju zaštite okoliša.

(iPress)