U ponedjeljak kasno navečer atmosfera je doslovno “eksplodirala” priređujući nam rijetko viđen nebeski spektakl munja.

Olujni sustavi najranije su se razvili na moru sjeverozapadne Istre otkuda su se brzo proširili i na dio središnjeg dijela poluotoka te ojačali.

Pritom je zabilježena iznimno velika grmljavinska aktivnost, a naročito je mnogo bilo oblak-oblak munja. Do 3 sata ujutro grmljavinski senzori zabilježili su čak 13.000 udara munja, javlja Istramet!

Uz snažan lokalni razvoj oblaka pale su obilne oborine u kratkom vremenskom roku, a zabilježen je i jak vjetar. Na sjeveru Istre i na riječkom području sjeverozapadnjak, a u Puli zapadnjak s udarima do 12 m/s.

U Poreču su jutros zabilježene i prve štete, jedrilice  nasukane i bačene na stijene.

Najviše kiše palo je na Kvarneru. Do 3 sata rekorderi su Kukuljanovo i Rijeka (44 mm). Od Istre izdvojimo Zamask (31 mm), Černehe (26 mm), Mekiše kod Vižinade (25 mm) i Buzet (24 mm).

Iako je kiša na jugu poluotoka izostala, pljuskovi u idućim satima te tijekom utorka stižu i na to područje, javlja Istramet.

DHMZ prognozira da će u većini Hrvatske biti promjenjivo i manje vruće.

Kiše i grmljavine mjestimice će biti već u od jutra na sjevernom Jadranu, u zapadnim kopnenim te osobito gorskim krajevima, od sredine dana i drugdje. Pljuskovi mogu biti i izraženiji praćeni prolazno pojačanim vjetrom. Najviše sunčanog vremena bit će na istoku i osobito krajnjem jugu. Slab do umjeren jugozapadni vjetar, na Jadranu i jugo, poslijepodne će okrenuti na sjeverozapadnjak, mjestimice s jakim udarima. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 26 do 31 °C, na istoku i jugu malo viša. (iPress)