Nakon trideset godina dugog čekanja konačno je završen prvi dio rekonstrukcije nerazvrstane ceste Žminj-Balići. Asfaltirana je dionica od sela Balići do sela Žagići i to prije postavljenih rokova. 

Gradilište je obišao i načelnik Žminja Željko Plavčić. Ni načelnik ni žitelji Žminja  ne kriju zadovoljstvo jer će se rekonstrukcijom ove dionice skratiti put od najudaljenijeg sela do samog Žminja za 2,5 kilometra.

- Rekonstrukcija, čiji je završetak planiran za prvu polovicu mjeseca rujna, započela je 28. lipnja uvođenjem u radove i iskolčavanjem, te se u 21 radni dan uspjelo urediti i završiti polovicu planiranih radova. Prva polovica je od izuzetne važnosti jer njom prometuje školski autobus koji prevozi osnovnoškolce. Kako je prvi dio radova okončan prije roka planirano je kako će se cjelokupna dionica dovršiti do polovice rujna 2018. godine, rekao je Plavčić.

Rekonstrukcija nerazvrstane ceste Žminj-Balići financirana je iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020., Operacije 7.2.2. Ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta. Ugovor sklopljen 8.02.2018. s Agencijom za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju koje kao provedbeno tijelo odobrava sredstva.

Njime je Općini Žminj dodjeljeno 4.588.728,13 kuna potpore za rekonstrukciju ceste čime je Žminju dodijeljena najviša potpora na području Istarske županije u navedenom natječaju.

Projekt je od izuzetne važnosti kako za stanovnike Balića i Sutivanca, tako i za mještane Općine Žminj koji nakon 30 godina od kad se počela spominjati rekonstrukcija ceste konačno mogu uživati te sigurno i brzo stići u Žminj. 

- Uređenjem ove prometnice se otvara i niz drugih projekata čija realizacija znači brži i kvalitetniji razvoj općine te povećanje kvalitete života mještana Žminja, ali i stanovnika susjednih općina, naglasio je načelnik Plavčić, izvijestili su iz Žminja. (iPress)