Kaštel Morosini-Grimani i ove je godine poslužio kao savršena kulisa Srednjovjekovnom festivalu u Svetvinčentu.

- Bio je to san koji se prirodno stvorio pored tako prekrasnog Kaštela. Ideja i san pretočeni su u organizaciju jednog od najljepših festivala na našem području i šire. Festival doslovno donosi emocije i doživljaje koji obogaćuju tradicionalni, svakodnevni turizam, nova atrakcija i čarolija za djecu i odrasle, rekao je idejni kreator ovog festivala Igor Macan.

Svetvinčenat je bio prepun vitezova na prekrasnim konjima, a bila je i pokoja princeza na konju, ulice pune barjaktara i brojnih srednjovjekovnih zanatlija, dvorskih luda, zabavljača i raznih sudionika u programu koji su živjeli svoje uloge i izvan redovnih programa. Svakodnevno ste mogli uživati u impresivnom sokolarskom showu udruge Sokolary Sv. Bavona iz Slovačke koja je prvi puta na festivalu. Doista divni i moćni orlovi prelijetali su s jedne strane Žlinje na drugu, a potom su oni najmjađi odigrali ključnu ulogu u showu.

Čaroliju i snagu moćnih vitezova mogli ste pratiti u subotu i nedjelju u nastupu grupe Hector također iz Slovačke. Sjajni oklopi, visoki i snažni konji, sudari kopalja i mačeva te scenski uživljeni nastupi tih vještih ljudi, bilo je nešto što se doista riječima ne može opisati. Bio je u programu i vrlo atraktivan nastup grupe Sbandieratori e Musici Fornovo Taro iz susjedne Italije koji su vješto manevrirali svojim zastavama, zatim su vatreni Vitezovi Zelingradski izveli fire show... Razgledavat se moglo srednjovjekovne sprave za mučenje, isprobati Srednjovjekovni vrtuljak, Kmetski stolac ili druge atrakcije. Za vrijeme trajanja Festivala mogli ste se upustiti i u avanturu te posjetiti Kuću vještice Mare, ali i odigrati igru Escape Castle Svetvinčenat.

Djeci je posebno zanimljiva bila obrana Kaštela u kojoj su i sami mogli sudjelovati i pomagati vitezovima. Večer bi se uglavnom završila glazbenim nastupom Holloenek Hungarica iz Mađarske koji su srednjovjekovnim tonovima pratili goste do svojih vozila i poželjeli tako sretan put. Jedino je zadnju večer, vrhunac svih nastupa, kulminiralo isceniranim paljenjem i napadom na Kaštel te je veličanstveni prizor uljepšalo mnogo pirotehničkih vatri koje su obasjale zidine najdraže kulise u Svetvinčentu – Kaštela Morosini-Grimani.

„Ono što smo uspjeli postići je da smo kroz stvaranje Srednjovjekovnog festivala uspjeli animirati lokalnu zajednicu koja sada taj festival potpuno osjeća svojim, što u biti i jest tako. Bez suradnje cijele zajednice ne bi uspjeh bio potpun, i ne bi bio toliko velik da tijekom tri dana privuče oko 15.000 posjetitelja. Sad je to jedan zatvoreni krug, poduzetnici i domaće stanovništvo imaju smjer i prostora da na temelju manifestacije stvaraju nove sadržaje, a Srednjovjekovni festival je već i sada postao vrlo važan za brendiranje Svetvinčenta kao iznimno interesantne turističke destinacije,“ rekao je Dalibor Macan, načelnik Općine Svetvinčenat.

Svakako nemojte zaboraviti da ste kupnjom ulaznice za ovogodišnji festival ostvarili popust od 50% na sve svetvinčentinske atrakcije: posjetu Srednjovjekovnom tematskom parku St. Michael, Kući vještice Mare i popust za sudjelovanje na Escape Castle Svetvinčenat igri. Popust, uz predočenje ulaznice može se iskoristiti tijekom cijele godine neovisno o broju posjeta, izvijestili su iz Savičente. (iPress)