Na isti dan kao prošle, rekordne 2017. turističke godine, a osam dana ranije nego pretprošle 2016. godine, u Poreču su turisti ostvarili dva milijuna noćenja, pohvalili su se novinarima s ovoljetnim turističkim prometom Poreča, na terasi jednog ugostiteljskog objekta na porečkoj rivi, gradonačelnik Loris Peršurić i direktor Turističke zajednice grada Nenad Velenik.

Od početka 2018. pa do 5. kolovoza ove godine turisti su u Poreču ostvarili 2.021 milijun noćenja. U ostvarenju dva milijuna noćenja u Poreču sudjelovalo je 352.078 gostiju, jedan posto manje nego prošle godine, u istom 'mjernom' razdoblju.

Među ovogodišnjim gostima, u Poreču je do 5. kolovoza boravilo 326.383 odnosno 2 posto manje stranih gostiju dok su domaći gosti ostvarili 25.695 ili 17 posto više dolazaka s ostvarenjem 90.081 ili 18 posto više noćenja nego 2017 godine! Stranci su u Poreču, u prosjeku, boravili 6, a domaći gosti 4 dana.

Analizirajući nacionalnost gostiju Poreča, direktor Turističke zajednice grada Nenad Velenik naglasio je da je gostiju iz Njemačke, od početka godine pa do 5. kolovoza bilo najviše iako je broj njihovog dolaska, u odnosu na prošlu godinu, manji za 5 posto s 3 posto manje ostvarenih noćenja. Gosti iz Slovenije do 5. kolovoza ove godine u Poreču su ostvarili 2 posto više dolazaka i 7 posto više noćenja dok su domaći gosti ostvarili 17 posto više dolazaka i 18 posto više noćenja.

U odabiru smještajnih objekata gosti Poreča najviše noćenja ostvarili su u hotelima (56,3 posto), privatnom smještaju ( 23,2 posto) i kampovima ( 9,3 posto).

Ovogodišnja turistička predsezona u Poreču bila je jako dobra budući je u mjesecu siječnju zabilježeno 44 posto više prometa, veljači 22 posto više prometa i mjesecu ožujku, u kojem je bio Blagdan Uskrsa, za čak 91 posto(!) više ostvarenih noćenja.

U drugom dijelu glavne i post turističke sezone u Poreču će biti dosta događanja pa se očekuju i dobri rezultati koji će na kraju godine 'govoriti' o odličnoj 2018. turističkoj godini.

Poreč je perjanica hrvatskog turizma, naglasio je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić. Uz intenzivna ulaganja u infrastrukturu stvaramo i nove motive za dolazak u Poreč, rekao je Peršurić izrazivši zadovoljstvo da se na području Grada Poreča bilježi rast kvalitetnog privatnog smještaja koji će doprinijeti i rastu kvalitete turističke destinacije Poreča.

(iPress)