U Žminju je danas najavljen 24. susret samoukih svirača kromatskih harmonika koji će se održati u subotu, 14. srpnja u 20 h, Zad Kaštela.

Susret je međunarodnog karaktera, a okuplja 60-ak harmonikaša koji sviraju po sluhu, a ne po notnom zapisu.

Na konferenciji za novinare govorili su Nensi Pereša Licul, voditeljica projekata TZ Žminj, ujedno i organizatora manifestacije, Željko Plavčić, načelnik Općine Žminj, Daniele Pernić, umjetnički voditelj Armonika Zad kaštela i Žminjac Branko Jelenić, jedan od sudionika susreta, koji na “Armonikama” nastupa već 22 godine.

Još je 1995. godine muzikolog Renato Pernić osmislio i prvi put u Žminju organizirao susret pučkih harmonikaša. Otada, svake godine, druge subote u srpnju, Zad kaštela u Žminj dolaze samouki harmonikaši zabavljati brojnu publiku. Jedan je od njih i gospodin Branko Jelenić, koji je na današnjoj konferenciji za novinare odsvirao balun, a iza kojeg je 800 svirki na istarskim vjenčanjima. Upravo su vjenčanja, uz rođenja i rođendane, razne obljetnice i blagdane, najčešći povod svirkama samoukih harmonikaša.

Kao i pred pola stoljeća na istarskim vjenčanjima, i ove subote u Žminju odzvanjat će zvuci polke, valcera, baluna, mazurke, pa i hitova zabavne glazbe.

Tome se pridružuju i najmanji, pa će polaznici Dječjeg vrtića Rapčići otplesati tradicionalne plesove: balun, šete paši i rašpu, a prigodnom kulturno - umjetničkom programu pridružit će se učenici OŠ Vladimir Gortan. Naravno, sve počinje defileom harmonikaša u 20 h, u kojem sudjeluje i KUD Cere, koji će pak otplesati Ceranski balon.

Sviranje punih tonova i polutonova, koji su jednaki, neovisno o tome uvlači li se ili izvlači mijeh harmonike, specifičnost je kromatskih harmonika koje će ove subote slušati žminjska publika. Harmonika na ovome i sličnim suretima postaje instrument koji, osim što proizvodi tople zvukove, ujedno i anulira generacijski jaz među sudionicima, spajajući ih emocijom, zahvaljujući kojoj manifestacija u vremenu globalizacije i opstaje.

Ove godine bilježe 6 jubilaraca. Marjan Sanković nastupa deseti put, petnaesti su put u Žminju Stanko Vitasović, Enis Krizman i Romano Baćac, a Pazinac Mario Batagelj i Ive Škuflić bilježe dva desetljeća na Armonikama Zad kaštela.
Svi će oni u subotu dobiti prigodne poklone za dugogodišnji angažman na ovome susretu.  Darove će, naravno, dobiti i ostalih 60- ak sudionika.

Uz harmonikaše koji su u pravilu u Žminju svake godine, nastupaju i žminjski učenici koje sviranju harmonike podučava profesor Valter Bašić. Izvest će dva dueta; muški i ženski, te jedan solo nastup. Uz njih, što se izvrsno poklapa s idejom Armonika, nastupaju i mladi samouki harmonikaši u dobi od osam do devetnaest godina, njih sedam, koje sviranju harmonike na sluh podučava Enis Krizman, a u sklopu jedne od radionica Kumapanije Kosirići iz Tinjana. Enis Krizman jedan je od jubilaraca, a upravo će glazbena grupa čiji je član, a koju čine još Antonela Škuflić i Igor Burić, poznatija pod nazivom Veseli Istrijani nastupati nakon što se na pozornici izredaju harmonikaši i zabavljate posjetitelje do dugo u noć.

Voditeljica programa, kao i svake godine, je Dorina Tikvicki.

Sljedeće, 2019. godine susret bilježi četvrt stoljeća, svoje 25. izdanje, što organizatore, istakli su danas, obvezuje na oplemenjivanje i obogaćivanje programskog sadržaja, izvijestili su iz Žminja. (iPress)

https://vijesti.rtl.hr/video/vijesti/285353/nogomet-i-biznis-interes-za-hrvatskom-eksplodirao-evo-koliko-cemo-zaraditi-zahvaljujuci-mundijalu/