Dan poslije sjajne predstave hrvatske nogometne reprezentacije u ruskom gradu Nižnji Novgorod, petom po veličini u Rusiji, komentari u javnosti su intenzivni.

Kako je nakon 'volejčine' Ante Rebića, sjajnu 'predstavu' odigrao Luka Modrić a potom nakon mudrog poteza Kovačića, Rakitić stavio točku na 'i' osiguravši hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji nastup u osmini finala SP-a 'siciraju' znalci i fanovi nogometne vještine.

Ipak, o potpisniku uspjeha hrvatske nogometne reprezentacije, plasmanu i uspjehu u prvom krugu SP-a Zlatku Daliću, tek na kapaljku 'cure' informacije. Njegovi dosadašnji, najbliži suradnici 'zaključuju', da je on iz pustinje došao u zelenu oazu.

Novigradska 'Mama Mia', bila je mjesto slučajnog susreta s prijateljima Dalića, suradnicima i dobrim poznavateljima izbornika hrvatske nogometne vrste, Želimirom Orehovcem iz Varaždina pomoćnikom Miroslava Ćire Blaževića u vrijeme dok je vodio prvoligaški klub 'Varteks', Tomislavom Vrbnjakom svjetski poznatom i priznatom varaždinskom fizioterapeutom, koji je mnogo godina vodio brigu o nogama najpoznatijih svjetskih igrača, posebno u klubu 'Milan', i Marijanom Bloudekom šefom omladinskog pogona u slovenskom NK 'Maribor.

Nakon igračke karijere u livanjskom ‘Troglavu’, Hajduku, Cibalije, Budućnosti iz Podgorice, Veležu i Varteksu, pod ‘komandama’ Ivankovića, Beseka i Bonačića Dalić je trenersku karijeru ‘otvorio’ 2003. godine, kao ‘pomoćnjak’ Ćiri Blaževiću u Varteksu, prisjeća se Orehovec.

- Udomaćio se u Varaždinu, nametnuo se kao pošten igrač na poziciji zadnjeg veznog, da bi od svibnja 2005. godine bio glavni trener Varteksa s kojim je osvojio 3 mjesto u 1.HNL 2006., prisjeća se Orehovec.

Uvijek je davao sve od sebe za pobjedu 

Uvijek je čekao sportsku priliku i uvijek je davao sve od sebe, rekao je Orehovec naglasivši kako je upravo takav pristup nogometu, uz jedan ‘klik’ između igrača i njega Daliću osigurao odličan nastup i na reprezentativnoj nogometnoj sceni Hrvatske.

Nakon početka trenerske karijere u Hrvatskoj, Dalić se uputio na arapski poluotok gdje je trenerske uspjehe imao i u tamošnjim nogometnim natjecanjima. 
Dalić je hrvatsku nogometnu reprezentaciju prošle godine u mjesecu listopadu ‘preuzeo’ na aerodromu s kojom je otputovao u Ukrajinu, gdje je nakon pobjede od 2:0 reprezentaciji otvorio ulaz na SP u Rusiji.

Dalić razmišlja nogometno i to ga je dovelo na poziciju gdje je sada, rekao nam je Vrbnjak, naglasivši kako uvijek želi pobjedu i uvijek će postaviti ekipu koja će s maksimalnm intenzitetom ‘odradit’ utakmicu. - Prvi i dvadeset drugi igrač u ekipi uvijek su mu istovrijedni. Počeli smo zajedno u Varteksu i veliki smo prijatelji i vrlo dobro poznajem i cijenim njegova razmišljanja i pristup nogometnoj vještini, ističe Vrbnjak.

Hrvatski nogomet je prepoznao još jednog mladog hrvatskog trenera, rekao nam je Bloudek poznavajući Dalića i prateći nogometna događanja u Hrvatskoj iz susjedne Slovenije. Treneri Ivanković, Štimac, Kovač pa sada i Dalić, svojom odličnom trenerskom aktivnosti doprinose kontinuitetu razvoja hrvatskog nogometa, pojasnio je svoje viđenje ‘događanja’ Dalića, naglasivši kako Slovenci jako prate hrvatski nogomet i u dosadašnjem tijeku SP-a u Rusiji navijaju za reprezentaciju Hrvatske. (DM)