Danas je u prostorijama Grada Vodnjan, povodom predstavljanja programa 'Vodnjanskog ljeta 2018', održana konferencija za medije na kojoj su sudjelovali gradonačelnik Grada Vodnjan Klaudio Vitasović, zamjenica gradonačelnika Diriana Delcaro Hrelja, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i opću upravu Nensi Giachin Marsetič te direktorica Turističke zajednice Vodnjana Morena Smoljan Makragić.

Gradonačelnik Vitasović je istaknuo kako ljeto na Vodnjanštini donosi brojne događaje i manifestacije, od gastronomskih do kulturnih, sportskih, plesnih, glazbenih, nekih tradicionalnih, ali i novih manifestacija koje će zasigurno obogatiti svima boravak i posjet Vodnjanu, Barbarigi, Galižani i Peroju.

Manifestacije sa najdužom tradicijom zasigurno su Bumbarska fešta koja ove godine 11.08. slavi 51. rođendan, uz veliki koncert Tonija Cetinskog, Perojska fešta 22.07. koja obilježava 361 godinu dolaska Crnogoraca u Peroj, a na kojoj će nastupiti Koktelsi, te Galižanska noć 29.07. u sklopu koje će posjetitelje zabavljati Ivan Zak.

Tradicionalne fešte koje se nižu tijekom ljetnih mjeseci jesu i Fešta od puži u Galižani 15.08. na kojoj zabavu garantira Night Express Band te Međunarodni festival folklora Leron od 17.-18.08., koji ovo ljeto postaje punoljetan, istaknuo je gradonačelnik Vitasović.

Pomalo tradicionalne postaju i Vodnjanske štorije by Istra Inspirit, koje ove godine, u sklopu programa obilježavanja Dana Grada 10.08., uz neku novu štoriju, ispričanu na neobičan, autentičan i duhovit način, slave već 4-tu godinu izvođenja.

Pročelnica Giachin-Marsetič skrenula je pozornost i na bogat kulturno umjetnički program u sklopu vodnjanske galerije „El Magazein“ te prostora za suvremenu umjetnost „Apoteka“.

„Prošle godine krenuli smo sa „oživljavanjem“ vodnjanskog gradskog parka i kreiranjem jedne nove pozornice na otvorenom, prvenstveno za mlade, te nakon prošlogodišnjeg nastupa grupe „Detour“ ove godine 25.07. u parku nastupa mlada i višestruko nagrađivana Mia Dimšić“, poručila je Giachin-Marsetič. Od koncertnih sadržaja pročelnica je još istaknula koncert Tomislava Bralića i klape Intrade na Narodnom trgu u Vodnjanu 07.07., zatim koncert akustičnog dua The Blondes u vodnjanskoj staroj uljari 27.07., te povratak jazza u velikom koncertnom stilu 12. i 20.08. također u staroj uljari. 

Direktorica Turističke zajednice Morena Smoljan Makragić skrenula je pozornost na događanja predviđena za prvi vikend vodnjanskog ljeta, čije je svečano otvaranje predviđeno za ovu subotu 23.06. s početkom u 21 sat na Narodnom trgu u Vodnjanu.

„U sklopu svečanog otvorenja očekuje vas drugo izdanje programa Prolazi kroz vrijeme - putovanje drugo. Kroz projekt svjetlosnih instalacija doživjeti ćete starogradsku jezgru u jednom sasvim novom, drugačijem ruhu, a za zabavnu i interaktivnu šetnju pobrinuti će se glumci“, poručila je direktorica. Nakon vođene šetnje posjetitelje očekuju tradicionalne „Vatre Sv. Ivana“. Najhrabriji se mogu okušati u skakanju preko ivanjskih vatri kako bi otjerali štrige, na isti način kako su i naši stari to radili.

Nakon subotnjeg otvorenja, u nedjelju 24.06. dan je rezerviran za umjetnost plesa i 14. Plesnu reviju Istarske županije u organizaciji Društva Naša djeca Vodnjan.

Tijekom dana posjetitelji se mogu okušati u zanimljivim plesnim radionicama a večernji program, koji će se održati na Narodnom trgu, obogatiti će nastupi plesnih supina iz cijele Istre te plesna predstava kolektiva M18. Subota, 24.06. u Peroju je u znaku sporta, uz tradicionalni Martulina cup. Druženje na plaži Martulina započinje od 14 sati nadalje.

Od ostalih sadržaja pročelnica Giachin-Marsetič istaknula je još i ljetno kino od 16.07.-15.08., u sklopu kojeg će se u Vodnjanu, Peroju i Galižani prikazivati sinkronizirani dječji animirani filmovi za djecu svih uzrasta, te kino za odrasle „Art-kino Cineast“ u staroj uljari od 12.07.-30.08.

Ove godine na perojskoj plaži Martulina slijedi nastavak jedne uspješne glazbene priče koja je započela prošle godine. Riječ je o manifestaciji enjoyperoj koja okuplja vrhunske glazbenike na koncertnim večerima pod zvijezdama. Ove godine od 05.07.-23.08. svakog četvrtka zabavljat će vas redom: Pravila igre, Magazzino Commerciale, The Cat Paws, Helena Blagne, Frank Get, Gwen Hughes, Damir Kedžo i HELP – Tribute to Beatles!

Još jedna lijepa i uspješna perojska priča bila je i Ribarska večer koja ove godine ima drugo izdanje, a održati će se 14.07. u lučici Portić.

Na Narodnom trgu u Vodnjanu 01.08. održava se 3. Slovenska večer, uz koncert BQL i gošću Niku Zorjan.

Zamjenica gradonačelnika, Diriana Delcaro Hrelja, naglasila je da će se, pored već spomenutih manifestacija u Galižani, 03.08. održati i gastronomska manifestacija „Degustacija tradicionalnih jela Galižane“ te brojne izložbe i plesne večeri.

Novitet ovogodišnjeg vodnjanskog ljeta je Nostalgija fest koji će se održati 08.09. u Vodnjanu. Začetnik ideje je vodnjanska udruga za informiranje građana – Vodnjanski đir, a cilj je manifestacije uključiti čim veći broj građana/udruga/posjetitelja, koji će svojevrsnim vremeplovom, barem na jedan dan, „odlutati“ u neka prošla vremena, prisjetiti se starih igara i običaja, koje je današnji moderan i užurban životni tempo, malo potisnuo u zaborav. Turnir u graničaru, pokazna igra „Cuker i kafe“, „Guzomet“, zabava uz DJ-a i ritmove iz razdoblja 60-tih-80-tih godina, samo su neke od aktivnosti koje posjetiteljima garantiraju odličnu zabavu kao u dobra stara vremena!   

Još jedan novitet istaknula je Morena Smoljan Makragić te uz folklorne i zabavne večeri u Barbarigi skrenula pozornost na prvi „Wonderwood festival“ – glazbeno umjetnički eko festival, koji će se održati na novoj plaži u Barbarigi 18.08.

O svim programima informirati će se mediji početkom svakog novog tjedna tijekom cijelog ljeta, a više informacija i detaljan program možete potražiti i na www.vodnjan.hr te na facebook stranicama Grada 'Vodnjan: Grad priča', priopćili su iz Vodnjana. (iPress)