Vinkuranski kamenolom Cave Romane, stari rimski kamenolom od čijeg se kamena gradila pulska Arena, ali i brojne druge građevine, priprema se za događaj godine. Naime, u impozantnom i monumentalnom prostoru kojeg okružuju kamene stijene visoke 60 metara, u srpnju će biti održana tri koncerta objedinjena pod nazivom Trilogija Istrijana, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare kojoj su nazočili Aldo Dobrovac, direktor turističke zajednice općine Medulin, Manuela Kraljević, direktorica prodaje i marketinga Arena Hospitality Grupe, Igor Vlajnić, dirigent te Tomislav Kašljević, producent.

- Radi se o iznimno zahtjevom kulturološkom projektu, u organizaciji Turističke zajednice općine Medulin, kojim će se kroz glazbu dočarati utjecaj različitih kultura na život istarskog čovjeka u protekla dva stoljeća, kada su se na vlasti izmjenjivale Austro-Ugarska monarhija, Kraljevina Italija i SFR Jugoslavija. U kamenolomu će nastupiti tri orkestra, tri pjevačka zbora, sedam solista i desetak estradnih zvijezda.

U kamenolomu će 12. srpnja biti održan koncert pod nazivom PRINČEVI MONARHIJE, na kojem će biti izvedena djela najpoznatijih kompozitora Austro-Ugarske monarhije: Mozarta, Bethovena, Liszta, Dvrožaka i Smetane. Orkestar, zbor i solisti sastavljen je od glazbenika iz triju zemalja koje su također nekad pripadale toj zajedničkoj državi. Orkestar stiže iz Udina, a radi se o Filarmonicima Friulanima.

U zboru sastavljenom za ovu prigodu nastupit će pjevači Slovenske filharmonije i Consortium musicuma iz Ljubljane, te Jeka Primorja iz Rijeke.

Među solistima su neka već poznata imena koja dobro poznaju Cave Romane poput sopranistice Anne Viole i tenora Alessandra Cortella, po prvi puta pred publiku u vinkuranskom kamenolomu stat će mezzosopranistica Silvia Regazzo, te bas Abramo Rosalen. Dirigent je Igor Vlajnić. Publika će moći čuti Smetaninu Vltavu, Lisztovu Mađarsku rapsodiju, Mozartov Requiem, Dvoržakovu New World Symphony te Beethovenovu 9. Simfoniju.

Na drugom koncertu koji će biti održan 17. srpnja bit će izvedena djela velikih talijanskih majstora s uvertirama i arijama iz poznatih opera kao i poznate kancone. Orkestar i solisti vrhunski su talijanski glazbenici. Koncert nosi naziv NOT(T)E TRICOLORE, a simbolizira doba vladavine Kraljevine Italije. U orkestru su opet i ovoga puta glazbenici iz Udina i to Filarmonici Friulani. Na pozornici će biti tri tenora - Alessandro Cortello, Riccardo Rados i Federico Lepre. Dirigentska palica bit će u rukama maestra Alessija Veniera. Vjerujemo da će publika rado pjevušiti poznate glazbene numere iz Verdijevog Nabucca, a čut ćemo i Torna a Surriento, O sole mio,Nessun dorma,Una furtiva lagrima, Tarantellu...

Treći koncert naslovljen je ROCK YoU, INDEXI and FRIENDS & CAVE ROMANE ORCHESTRA, bit će održan 24. srpnja. Te večeri u Cave Romane stižu prijatelji Indexa, poznati pjevači izvest će najpoznatije pjesme ovog kultnog sarajevskog banda. Orkestar će odsvirati i seriju pjesama u instrumentalnoj verziji drugog sarajevskog benda - Bijelog dugmeta. Najpoznatije hitove Indexa pjevat će Boris Novković, Branko Đurić Đuro, Dado Topić, Giulliano, Goran Karan, Mladen Vojičić Tifa, Neno Belan, Seid Memič Vajta, Željka Katavić i Zorica Kondža.

Ulaznice su u prodaji u sustavu Eventim u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji, izvijetili su iz TZ Medulin. (iPress)