Info dan projekta Arheološki park Vižula održan je u multimedijalnom centru (3mc) u Medulinu na kojem je predstavljen cjelokupni projekt uređenja Arheološkog parka Vižula, a nakon prezentacije organiziran je obilazak Vižule.

Info danu projekta odazvali su se brojni mještani općine Medulin, ali i turistički iznajmljivači, turistički vodiči i udruge u kulturi.

Viša stručna suradnica za mjesnu samoupravu i medije Ana Žufić otvorila je program Info dana te poželjela dobrodošlicu svim mještanima, partnerima, ciljanim skupinama projekta te svim gostima Info dana. Naglasila je da je ovo projekt koji će doprinijeti razvoju Općine Medulin, kvaliteti života mještana i djece, produženju turističke sezone, očuvanju kulturne baštine, te projekt koji su svi jako dugo iščekivali. Predstavljanju projekta Arheološki park Vižula prisustvovali su ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric, načelnik Općine Medulin Goran Buić, u ime Ministarstva kulture pročelnica Konzervatorskog odjela u Puli Lorella Limoncin Toth, u ime partnera na projektu ravnatelj Instituta društvenih znanosti “Ivo Pilar” - Vlado Šakić, ravnateljica Javne ustanove Kamenjak Maja Šarić, u ime Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli Danijela Križman Pavlović te predstavnik Hrvatskog restauratorskog zavoda Pavle Dugonjić.

Načelnik Općine Medulin predstavio je cijeli projekt te istaknuo da će se provedbom ovog iznimno vrijednog projekta očuvati i revitalizirati Arheološki park Vižula te kroz tematski povezana ulaganja temeljenih na obnovi i valorizaciji kulturne baštine – arheološkog nalazišta , doprinijeti održivom društveno – gospodarskom razvoju Općine Medulin kao prepoznatljivog odredišta kulturnog i povijesnog turizma. Osim samog produženja turističke sezone, stvaranjem brenda kulturno – povjesnog odredišta i revitalizacijom nalazišta mještani Općine Medulin time će dobiti i prostor za provođenje slobodnog vremena, edukaciju djece te rekreaciju i šetnju. Projekt doprinosi produženju turističke sezone, promociji i valorozaciji kulturne baštine te ima višestruke koristi za lokalnu zajednicu, mještane i djecu. Naglasio je da je Općina Medulin kao nositelj projekta iznimno zadovoljna dosadašnjim radovima na projektu za koje je istaknuo da se odvijaju prema planu. Zahvalio se i mještanima na strpljenju obzirom da je Vižula trenutno zatvorena iz razloga što je cijeli poluotok gradilište kojemu se iz sigurnosnih razloga trenutno ne može pristupiti. Sve projektne aktivnosti završavaju 1. rujna 2019. godine, a mještani i gosti u park će kao i do sada ulaziti potpuno besplatno, a naplaćivati će se samo manifestacije,koncerti, najam AR naočala i popratni događaji, istaknuo je načelnik Buić.

Na koji će se način očuvati i revitalizirati kopnena arheološka baština predstavila je Kristina Džin u ime Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, a na koji način će se zaštititi, revitalizirati i interpretirati podvodna arheološka nalazišta prezentirao je Pavle Dugonjić iz Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske Unije Tomislav Petric uputio je pohvale Općini Medulin i svim partnerima na projektu te istaknuo da je projekt Arheološkog parka Vižula vrlo kvalitetno napisan, te da se sva izvještavanja na projektu vrše redovito i kvalitetno čime su vrlo zadovoljni. Naglasio je da je projekt uređenja Vižule iznimno vrijedan i kvalitetan projekt koji ima višestruke koristi za Općinu Medulin.

Nakon prezentacije i druženje uz zakusku svi prisutni organiziranim prijevozom otišli su na Vižulu gdje su kroz šetnju i vodstvo Kristine Džin imali priliku obići poluotok te vidjeti brojne mozaike te ostale arheološke nalaze. Svi posjetitelji bili su iznimno zadovoljni viđenim te zanimljivim i poučnim vodstvom Kristine Džin, voditeljice arheoloških istraživanja.
Ukupna vrijednost projekta je 19.645.579,23 kune, od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj iz Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija” 2014. – 2020. odobreno sufinanciranje u iznosu od 16.040.624,19 kuna.

Općina Medulin nositelj je i prijavitelj ovoga projekta, dok su partneri na projektu Turistička zajednica Općine Medulin, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli – Fakultet ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“, Hrvatski restauratorski zavod te Javna ustanova Kamenjak, stoji u priopćenju. (iPress)