Početak ljepšeg i toplijeg dijela godine, sudjelovanje brojnih posada od kojih su neke nastupile s izraženijim sportskim ambicijama, a neke ponajprije radi druženja, simpatična natjecanja u malom nogometu ili boćanju između članova posada i novigradskih domaćina, sve to prožeto srdačnom gostoljubivošću i iskrenom dobrodošlicom, kako ovdašnjeg stanovništva tako i lokalnih vlasti, pokazali su se kombinacijom za uspjeh legendarne i fascinantne regate Transadriatica, koja spaja dvije obale Jadrana.

Regata će i ove godine startati iz venecijanske lagune, 31. svibnja, a okupljanje jedrilica održati će se u sugestivnom ambijentu stare vojne luke venecijanskog Arsenala, izgrađenog za vrijeme Mletačke republike. Riječ je o noćnoj plovidbi od otprilike 60 milja, koja se međutim odvija unutar šest nautičkih milja od obale, čime je postignuta sigurnija plovidba sudionika regate, a dolazak u Novigrad predviđen je u jutarnjim satima 1. lipnja. Sudionici regate u Novigradu će boraviti do subote navečer, pa su domaćini priredili niz sadržaja kojima će ih animirati i zabaviti.

Tijekom boravka u Novigradu sudionike 35. Transadriatice dočekat će u petak navečer na živopisnoj gradskoj rivi, Mandraču, velika gourmet manifestacija Gnam gnam fest, posvećena novigradskoj kapešanti (školjka jakobova kapica), uz niz drugih tradicijskih, zabavnih, eno-gastronomskih i inih sadržaja. Novigradski domaćini sudionicima Transadriatice priredili su i atraktivni obilazak grada i njegove okolice turističkim vlakićem, uz posjet ovdašnjim vinskim podrumima i kušanje vrhuinske kapljice novigradskih vinara.

Dodjela nagrada najboljima nakon prve etape održat će se 1. lipnja u Novigradu, tijekom zajedničke večere svih sudionika, dok će se završna dodjela nagrada i priznanja upriličiti naknadno, u Veneciji. Povratak iz Novigrada u Veneciju planiran je u subotu 2. lipnja navečer.

Ovogodišnje izdanje Transadriatice 35. je po redu, što predstavlja svojevrsni jubilej i potvrđuje dugu i uspješnu tradiciju ove manifestacije, koja simbolično ali i konkretno spaja dvije obale Jadrana, prije svega ljude koji na njima žive. Kroz sve te godine Novigrad i Venecija ostvarili su iskreno i srdačno prijateljstvo. Izmijenilo se pritom nekoliko generacija sudionika regate i njihovih novigradskih domaćina, no veza prijateljstva i suradnje nije nikada prekinuta. Čak ni u godinama kada regata – zbog izgradnje današnjeg nautičkog centra – nije mogla biti održavana u Novigradu. I tada su mnogi od „Venecijana“ dolazili u Novigrad, posjećivali ga, družili se sa svojim ovdašnjim prijateljima, obilazili dobro poznate restorane, novigradske plaže i uživali u gostoprimstvu ovoga gradića koji im je prirastao srcu. U znaku tog velikog prijateljstva proteći će zasigurno i ovogodišnje 35. izdanje Transadriatice, koja će još jednom spojiti dvije obale Jadranskoga mora.

Dodajmo kako se za sudjelovanje na ovogodišnjem izdanju „Transadriatice“ mogu prijaviti i zainteresirani hrvatski jedriličari. Njima će biti osiguran besplatan vez u marini koja se nalazi gotovo u samom centru Venecije. Besplatni vez će im na raspolaganju biti tjedan dana nakon regate. Važno je napomenuti kako će jedriličari s hrvatske strane Jadrana moći sudjelovati samo na jednoj od dvije etape, od Venecije do Novigrada ili od Novigrada do Venecije.

Posebno iznenađenje organizatori su pripremili zainteresiranim predstavnicima medija. Nekolicina njih moći će se 31. svibnja pridružiti regati, ukrcati se u Veneciji na jednu od jedrilica, te uživati u atraktivnoj noćnoj vožnji sve do Novigrada. Pozivamo stoga i ovim putem zainteresirane predstavnike medija da kontaktiraju Ured TZG Novigrada za dodatne informacije i dogovor, stoji u priopćenju. (iPress/Foto: Filip Peternel / Arhiva TZG Novigrada)