U okviru programa „Umag u maju“ Dani Svetog Pelegrina imali su posebno mjesto u čast zaštitnika Grada koji je davnih godina Umag odabrao zbog maneštre od bobića. Zato su i ove godine Grad Umag, ZT„Fulvio Tomizza“, Muzej grada Umaga, Ustanova Festum, Gradska knjižnica Umag i Župni ured Umag, organizirali sveopće slavlje povodom dana Sv. Pelegrina uz brojne održane radionice, izložbe i tradicionalna druženja. 

Na susretu klapa „Sveti Pelegrin“, klape, Lungomare, Tić, Bošket, grdelin, Heeljinke,Ćakulone, Orca, Kampaneli, Pinguentum i Luka, brojnu publiku, okupljenu u dvorani umaškog učilišta, oduševile su svojim a capella izvedbama klapskih skladbi.

U Muzeju grada Umaga otvorena je izložba u okviru 5. likovnog natječaja „Svjetionik–Sveti Pelegrin“. U mnoštvu radova, žiri u sastavu Sanja Benčić, Jelena Zec i Serena Telloli Vežnaver, odabrao je najbolje, radove Sebastiana Lukića u kategoriji vrtića, grupe „Stelline“ Talijanskog dječjeg vrtića „Girotondo“, Vanese Andročec TOŠ „Galileo Galilei“ u kategoriji 1.-2. razredi, Lee Makovac iz OŠ Marije i Line u kategoriji 3.-4. razredi, Sare Jurlina iz OŠ Marije i Line u kategoriji 5.-6. razredi te Senade Šahinović iz OŠ Marije i Line u kategoriji 7.-8. razredi.

Posebna nagrada žirija za originalnost, trud i likovni izričaj pripala je šestogodišnjoj Lei Sarić iz Kreativne skupine DND-a te 4. razredu PŠ Bašanija - OŠ Marije i Line. U Gradskoj knjižnici Umag Bruno Šimleša je predstavio svoju novu knjigu „Istine i laži o ljubavi“.

Tijekom proteklog tjedna djeca iz vrtića i učenici prvih razreda osnovnih škola okušali su se u miješanju tijesta za kruh i izradi tjestenina, zaplesali su uz tradicionalnu glazbu naših krajeva, igrali svoje dječje igre kao i igre iz djetinjstva njihovih roditelja i nonića.

Na dan zaštitnika grada Umaga, Svetog Pelegrina, 23. svibnja, u umaškoj je Župnoj crkvi održana koncelebrirana sveta misa u čast Sv.Pelegrina koja je okupila veliki broj Umažanki i Umažana, a koju su predvodili biskup Porečke i Pulske biskupije mons. Dražen Kutleša i generalni vikar Porečke i Pulske biskupije mons. Vilim Grbac. Nakon održane svete mise održan je domjenak za Umažane i njihove goste na Trgu slobode.

Proslava Svetog Pelegrina spada u tradicionalne manifestacije u okviru proslave zaštitnika Umaga koja svake godine privlači sve više Umažanka i Umažana koji svojom prisutnošću i daju poštovanje tradiciji i zajedništvu u Umagu. (iPress)