PULA - Prikupljanje potpisa za raspisivanje dvaju referenduma - o izmjenama izbornog sustava koje provodi Građanska inicijativa „Narod odlučuje“ te o otkazivanju Istanbulske konvencije, koje provodi Građanska inicijativa "Istina o Istanbulskoj" - odvija se i na više desetaka lokacija na području Istarske županije. Iz obje inicijative potvrđuju da su do sada, na sredini dvotjednog razdoblja u kojem na području cijele države treba prikupiti po 374.740 potpisa, vrlo zadovoljni odazivom Istrana.

Kako saznajemo iz Inicijative „Narod odlučuje“, potpise za referendum za izmjenu izbornog zakona skuplja 80-ak volontera u Puli, Poreču, Rovinju, Novigradu, Pazinu, Vodnjanu, Fažani, Medulinu, Žminju, Kanfanaru, Buzetu, Pićnu, Škropetima, Taru, Funtani, Vrsaru te, od danas, u Labinu.

- Svima im od srca zahvaljujem jer bez njihova nesebična truda sve ovo ne bi bilo moguće. S obzirom na veličinu županije dobro bi nam došlo još volontera i ovim putem pozivam sve zainteresirane da se uključe u zadnji tjedan skupljanja potpisa. I jedan sat dnevno koji volonter odvoji je velika pomoć za referendum, kaže koordinator za Istru Ivica Butorac. Napominje da se volonteri mogu prijaviti na internetskoj stranici www.narododlucuje.hr ili se mogu javiti njemu te poziva i druge sredine koje su zainteresirane za skupljanje potpisa da se jave jer je vremena još dovoljno.

Butorac kaže da je Inicijativa u skladu s propisima pravovremeno zatražila od gradova i općina u Istarskoj županiji suglasnost te da su lokacije i razdoblje prijavljeni MUP-u te da nekih većih problema ni negativnih rješenja nema. Susreću se, međutim, sa sporošću gradskih uprava da se očituju na zahtjeve. Kao pozitivan primjer izdvaja Grad Rovinj, gdje je potrebno rješenje izdano iznimno brzo te još i Vrsar, Buzet i Funtanu.

- U Puli još čekamo očitovanje Grada. Naše su volontere dva puta posjetili komunalni redari, koji su tom prilikom bili iznimno profesionalni, ljudi rade svoj posao. Mi smo se na njihov zapisnik očitovali i s obzirom na to da naša Inicijativa ima zaista urednu dokumentaciju i poštuje sve procedure očekujemo da i Grad Pula uskoro donese pozitivno rješenje, u skladu s dobrim demokratskim standardima, kaže Butorac.

Na javnim se površinama u Puli potpisi u ovoj situaciji ni dozvole ni zabrane ipak prikupljaju, svakodnevno na središnjoj tržnici te povremeno još i na Portarati te tržnici na Verudi. Također, potpisi se prikupljaju nedjeljom pred župnim crkvama. Ažurirani podaci o broju do sada prikupljenih potpisa bit će poznati u ponedjeljak navečer ili utorak ujutro.

- Reakcije građana na terenu na inicijativu su fantastične, imamo samo pozitivne reakcije. Očito narod prepoznaje ovu referendumsku inicijativu kao nešto pozitivno, nešto što je usmjereno ka tome da donese dobrobit cjelokupnom društvu. Očito da postoji interes birača da izmjenom izbornog zakona povećaju stupanj odgovornosti političara prema onima koji su za njih glasati. Među narodom je jako dobro prihvaćena ideja o 3 preferencijska glasa bez cenzusa te smanjenje broja zastupnika u Saboru. Mi smo optimisti i vjerujemo da ćemo skupiti dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma za pravedniji izborni sustav u Hrvatskoj, zaključuje Butorac.

Županijski koordinator Inicijative "Istina o Istanbulskoj" Davor Jurica izvijestio nas je da se potpisi potpore za raspisivanje referenduma o otkazivanju Istanbulske konvencije prikupljaju nakon nedjeljnih misa od 13. do 27. svibnja ispred crkava u gotovo svim župama na području Porečke i Pulske biskupije.

Osim u župama, potpisi se prikupljaju i na javnim mjestima u gradovima u kojima je mogućnost volontiranja radnim danima popraćena potrebnim odobrenjima od strane gradskih vlasti. - Primjerice, dok nadležni ured Grada Pule još uvijek nije izdao odobrenje za postavljanje potpisnih stolova na Narodnom trgu i Trgu Portarata - iako je za to zainteresiran iznimno velik broj volontera i građana, koji u Puli svojim potpisima mogu bitno utjecati na sam ishod referenduma, s udjelom koji u pravilu dostiže gotovo pedeset posto ukupno prikupljenih potpisa u Istri - u Buzetu i Labinu, gdje smo takvo odobrenje već odavno dobili, ne postoji dovoljan broj volontera koji bi u vrijeme radnog vremena mogli organizirati prikupljanje potpisa. Naime, riječ je uglavnom o zaposlenim i obiteljskim ljudima kojima je zbog dnevnih obveza to jednostavno nemoguće, kaže Jurica.

Izdvaja i situaciju u Poreču. - U Poreču, gdje kao i u Puli postoji dovoljan interes volontera, gradske vlasti žele ostvariti zaradu i naplatiti zauzimanje javne površine čak četiri tisuće kuna, što si kao neprofitna udruga ne možemo priuštiti pa potpise na porečkom Trgu slobode prikupljamo na zemljištu koje nije u vlasništvu grada, pojasnio je Jurica.

U Umagu, Pazinu, Rovinju i Novigradu, za koje su ishođena potrebna odobrenja gradskih službi, potpisi se u skladu s mogućnostima volontera, osim u župama, prikupljaju i na trgovima.

- U prvome tjednu prikupljeno je više od tri tisuće potpisa te bi sudeći prema dosadašnjem odazivu vjernika prikupljanje potpisa nakon nedjeljnih misa trebalo nadoknaditi očekivane gubitke na trgovima i ulicama, zaključio je Jurica. (iPress/foto: Facebook "Narod odlučuje")