Prilikom otvorenja Olimpijskog festivala dječjih vrtića održanog proteklog petka, na stadionu Veli Jože, okupljenu djecu, njih 230 iz 7 porečkih vrtića, tete i roditelje pozdravio je predsjednik Sportske zajednice Grada Poreča, Alfredo Mendiković i gradonačelnik Grada Poreča Loris Peršurić, koji je svima zaželio dobar provod tijekom Festivala na kojem su svi pobjednici.

Pod geslom 'I ja ću biti olimpijac' i ove se godine u svibnju diljem Hrvatske okuplja više od 15 tisuća mališana na Olimpijskom festivalu dječjih vrtića, a prijavljeno je ukupno preko 400 ekipa iz više od 40 gradova i općina. Mali sportaši na Festivalu se upoznaju sa svim sastavnicama olimpijskih igara: mimohodom, paljenjem olimpijskog plamena, podizanjem olimpijske zastave, te sportskim nadmetanjem. Natječu se u malom nogometu, trče na 50 metara i u štafeti 4×25 metara, bacaju lopticu u dalj i skaču u dalj.

Najvažnija poruka i svrha Festivala, koji je Hrvatski olimpijski odbor prvi put organizirao 2002. godine, je da se djeci u najranijoj dobi na njima razumljiv i blizak način, kroz igru, približe olimpijske vrijednosti – uvažavanje, izvrsnost i prijateljstvo. HOO ovim festivalom želi dati svoj doprinos odgajanju djece putem sporta i poticanju harmoničnog razvoja intelektualnih, psihičkih i fizičkih vrlina djeteta.

U ovoj manifestaciji je u proteklih 17 godina sudjelovalo više od 140.000 djece. Većina njih upravo je na Festivalu prvi put u životu sudjelovala u nekom sportskom natjecanju, a neki od njih su se sigurno nakon tog iskustva nastavili baviti sportom te će možda jednoga dana postati i olimpijci, priopćili su iz Poreča. (iPress)