Vrata ovogodišnjeg vinskog događanja u porečkoj dvorani Žatika, srebrnog jubileja 25. godišnjice postojanja Vinistre, istarski župan Valter Flego otvorio je ispričavši sjećanje na slavnog pisca Ernesta Hemingwaya koji je pod kraj života svojim prijateljima na pitanje za čime žali odgovorio - što nisam pio više vina.

A mi, nemojmo tako raditi i pođimo kušati sjajna vina ovogodišnje Vinistre, pozvao je Flego brojne goste i posjetitelje Vinistre, koja je, kako je rekao prije 25 godina u Poreču počela 'škrbno i skromno' naglasivši da županija u suradnji s vinarima i vinogradarima radi strategiju razvoja vinarstva u Istri do 2030. godine.

Predsjednik Vinistre Nikola Benvenuti, koja okuplja 120 članova, naglasio je da je Istra postala nezaobilazna vinska destinacija zahvaljujući Vinistri, koja je prije 25 godina 'počela' kao strogo lokalna izložba a postala je nezaobilazna vinska destinacija.

Pomoćnik u ministarstvu poljoprivrede RH Krešimir Ivančić obraćajući se sudionicima otvaranja 25. Vinistre rekao je da Ministarstvo intenzivno radi na novom Zakonu o vinima izrazivši vjerovanje da će on biti od koristi hrvatskim vinarima.

Potpredsjednik HGK za poljoprivredu Dragan Kovačević rekao je da se u Istri na nešto više od 3.000 hektara zemljišta proizvodi oko 17 posto ukupne proizvodnje vina u Hrvatskoj. Udruga Vinistra je primjer najbolje organizirane vinarske i vinogradarske udruge i vjerujem da će postati model rada za ostale vinarske udruge u Hrvatskoj, rekao je Kovačević.

Poreč i Vinistra se vole, rekao je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić. Vinistra je danas za Poreč puno više od vina i maslinovog ulja i ona je sinergija između gastro i eno ponude i turizma.

Povodom 25. obljetnice Vinistre na kojoj ove godine sudjeluje 130 izlagača među kojima je 80-tak vinara s rekordnih 270 uzoraka malvazije i 312 uzoraka ostalih sorta vina, 28 proizvođača jakih alkoholnih pića i 17 uzoraka maslinovog ulja, predsjednik Vinistre Nikola Benvenuti uručio je priznanja za veliki doprinos vinarstva, Gradu Poreču, Ministarsvu poljoprivrede, HGK i Istarskoj županiji. (iPress)