Nije slučajno park Humagum, prostorno i hortikulturno atraktivno uređen na 'bivšoj' umaškoj Novoj obali, izabran za mjesto održavanja pressice 'Umag u maju', manifestacije koja će tijekom završetka ovoljetne turističke predsezone po drugi puta ponuditi Umagežima i njihovim gostima izuzetno sadržajan i programski bogat program.

Otvarajući pressicu, kojoj su nazočni bili  dogradonačelnica Umaga Floriana Bassanese, direktor TZG Umag Milovan Popović i ravnateljica novo osnovane gradske agencije FESTUM Larisa Gašperini, gradonačelnik Umaga Vili Bassanese podsjetio je da je početak uređenja javnih parkovnih prostora na Novoj obali u kvalitetne sadržaje za boravak sugrađana i gostiju, bio ujedno i početak novih sadržaja u gradu koji će drugu godinu za redom tijekom mjeseca svibnja grad probuditi iz zimskog sna.

Na dan 1.svibnja, međunarodnog praznika rada, Umageže će šetnjom ulicama grada probuditi glazbom članovi puhačkog orkestra 'Naša sloga' iz Babića a već trećeg svibnja, u ulici 1.svibnja, uskoro novog središta Umaga, posjetitelji će moći prisustvovati, 11. po redu, manifestaciji 'Gastro okusi Istre' u kojoj će se kuhari natjecati za najbolji tanjur.

Po prvi puta, budući je grad Umag i grad djece, umaški klinci će u pratnji roditelja imat prigodu guštati u zabavi uz animaciju, nagradne igre, balonijadu, žonglere, filmske matineje, i puno veselja koje će organizatori pripremiti svojim najmlađim sugrađanima.

U nedjelju, 6. svibnja, na Dan Grada Umaga bit će u 18 sati održana svečana sjednica Gradskog vijeća, na kojoj će uz prigodni program biti dodijeljena priznanja Grada Umaga i gradonačelnika zaslužnim Umažanima, nakon koje će biti održan i zabavni program uz glazbu, iće i piće, za sve gušte.

I kulturni program Dana Grada Umaga dobio je svoje mjesto u sadržaju ovogodišnje svečanosti. U sklopu 19. Međunarodnog pograničnog susreta 'Forum Tomizza' u Gradskoj knjižnici održat će se predstavljanje knjige 'Istine i laži', autora Brune Šimleše, a bit će otvorena i izložba Tee Štokovac i Eugena Borkovskog dok   umaška umjetnica Slavica Marin priprema vrući performans u parku skulptura, u umaškom smetlištu Donji Picudo.

Od 24. do 27. svibnja u Umagu će se održati Sea Star Festival koji je prošle godine 'pokupio' sva priznanja, a Umageži će i ove godine za 'nulti dan' festivala imati slobodni ulaz.

'Umag u maju' ne spava, naglasio je gradonačelnik Umaga Vili Bassanese u obraćanu novinarima, a njegovu izjavu potvrđuju i podaci TZG Umag koje je javnosti predstavio direktor TZG Umag Milovan Popović naglasivši da je prošle godine u mjesecu svibnju u Umagu zabilježeno 130.000 noćenja, a tijekom ovogodišnjeg svibnja, prema najavama dolaska gostiju očekuje se 10 posto više gostiju nego prošle godine u istom razdoblju.

Od 1. siječnja ove godine na području TZG Umag zabilježeno je do 30. travnja nešto više od 100.000 noćenja, a tijekom održavanja ovogodišnjeg izdanja Sea Star Festivala u umaškom Stella Marisu očekuje se više od 50.000 posjetitelja koji će u Umagu boraviti od 24. do 27. svibnja.

Dodatak ovoljetnim svibanjskim događanjima, novinarima je predstavljen i nastavak akcije 'Shopping &coffie' tijekom koje će svi kupci subotama u mjesecu svibnju, uz besplatni parking u gradu, u umaškim trgovinama uz kupnju dobiti i bon za besplatnu kavu u jednom od umaških kafića. (iPress)