Trasa uskotračne željeznice, koja je od 1902. do 1935. godine povezivala Poreč i Trst u dužni od 122 kilometra, već je šest godina, uoči prvosvibanjskog praznika, omiljeno okupljalište rekreativaca, MTB biciklista i hodača iz Istre, te gostiju iz Austrije, Italije i posebno iz Slovenije koji spajaju svoj nacionalni praznik Osvobodilna fronta i 1. svibanj, Praznik rada, u produženi vikend s boravkom u Poreču i okolici.

Pedaliranje Parenzanom i šetnja stazom u dužini od desetak kilometara, do Baredina, ove godine je promijenjeno.

Šesta, ovogodišnja, rekreativna Peranzana imat će start i cilj na prostoru turističkog kompleksa Baredine, naglasio je na pressici novinarima ovogodišnji novitet rekreativne Parenzane, direktor TZ Poreč Nenad Velenik. Zbog problema prolaska biciklista i hodača dijelom staze Parenzane na izlasku iz Poreča, kojeg ove godine ističu vlasnici zemljišnih parcela 'uz i na' stazi Parencane, zamijenili smo prostor MTB biciklističkih i hodačih događanja na stazi Prenzana na način da će hodači do Baredina doći autobusom, i to polaskom sa porečkog autobusnog kolodvora u 9,30 sati i povratkom iz Baredina u Poreč u 15 sati.

Sudionici rekreativne Parenzane na MTB biciklima, nakon dolaska u Baredine, moći će proći stazom Parenzane prema vlastitom odabiru, u dužini od 20 ili 40 kilometara, dok a hodači stazom od 10 kilometara.

Start sudionika u obje 'discipline' bit će u Baredinama u nedjelju, 29. travnja, u 10 i 10,15 sati.

Po završetku vožnje i šetnje trasom Parenzane, u Baredinama će biti pripremljen objed, grah s kobasicom i piće po želji sudionika rekreacije, s kojim će TZ Poreč i domaćin u Baredinama počastiti sve sudionike ovogodišnjeg izdanja rekreativne Parenzane. Dodatak rekreativnim aktivnostima sudionika u Braedinama dat će i glazbenici vrlo popularnog porečki sastava 'Baredinosaurusi' koji će svirati za dobro raspoloženje svim sudionicima ovogodišnje rekreativne Parenzane.

Kako bi na dolazak na rekreativnu Parenzanu animirali što više sugrađana i brojnih gostiju koji će u Poreču boraviti u svim porečkim hotelima, apartmanskim naseljima i kampovima, u Turističkoj zajednici Poreča tiskali su oko 2.000 letaka i plakata. (iPress)