Na Svjetski dan knjige i autorskih prava u Vodnjanu je održano svečano otvaranje novouređene knjižnice Grada. Otvaranju su prisustvovali brojni uzvanici a program su popratili i građani Vodnjan koji su s nestrpljenjem iščekivali trenutak kada će zakoračiti preko praga novouređene knjižnice, koja se sa svoje dugogodišnje adrese na Narodnom trgu preselila u najdužu istarsku Trgovačku ulicu.

Svojim prisustvom svečano otvaranje uveličali su Anton Kliman, zastupnik u Hrvatskom saboru, Ivica Poljičak, državni tajnik u Ministarstvu kulture, Fabrizio Radin, zamjenik župana Istarske županije, gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović sa suradnicima, zamjenik gradonačelnika Grada Pule Robert Cvek, u ime Talijanske unije Corrado Ghriraldo, Nela Načinović, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Pula sa suradnicima, velečasni Marijan Jelenić, uz sve ostale goste, županijske i gradske vijećnike, predstavnike državnih, županijskih i gradskih institucija, udruga i organizacija, te građane Grada Vodnjana.

U pozdravnim govorima ponajviše je istaknut ponos i zadovoljstvo što Grad Vodnjan danas ima knjižnicu koja prati suvremene trendove i prilagođava se novim generacijama i postaje mjesto okupljanja, druženja, razmjene znanja i novih početaka. U svojim govorima dotaknuli su se i akcije 'Jedan školski sat za knjižnicu', u sklopu koje je 400 vodnjanskih mališana Dječjih vrtića 'Petar Pan' i 'Zvončica' te Osnovne škole u pratnji odgajateljica i učitelja te djelatnika Gradske knjižnice i čitaonice Pula sudjelovalo u 'dječjem lancu' na način da su iz ruke u ruku jedan drugome dodavali dječje knjige te iste na taj način premjestili u nove prostorije knjižnice, a koja je zaista bila pravi primjer sloge i zajedništva na djelu.

Do kraja ovog tjedna svim stanovnicima Vodnjana besplatno godišnje članstvo

Gradonačelnik Kladio Vitasović izrazio je zadovoljstvo što Grad kontinuirano ulaže u kulturu, za koju smatra da je jedan od temelja razvoja svakog grada, te je obradovao postojeće i buduće korisnike knjižnice najavivši kako će sve do kraja ovog tjedna svim stanovnicima Vodnjana biti omogućeno besplatno godišnje članstvo. Iskoristio je prigodu zahvaliti se Ivici Poljičku, predstavniku Ministarstva kulture, koje je Vodnjanu za ovaj hvalevrijedan projekt dodijelio 500.000 kuna nepovratnih sredstava, dok je Grad u svom proračunu za projekt uređenja knjižnice osigurao 700.000 kuna. Riječi hvale uputio je i tvrtki Triptih koja je bila zadužena za projektiranje i nadzor, tvrtki Masa koja je izvela sve građevinske radove, Stolarskom obrtu Vinkuran koji je izradio namještaj po mjeri te svima koji su bili uključeni u uređenje interijera, eksterijera i opremanje knjižnice.

- Knjiga je uvijek bila poveznica s prošlosti i zalog za budućnost. Knjižnice su čuvarice kulture, povijesti i baštine. One pomiču granice znanja. Imaju zadaću osigurati pristup znanju svim skupinama naše zajednice, a posebno onih najmlađih uzrasta i upravo smo djeci posvetili jedan kutak u knjižnici gdje će se moći družiti i na kreativan način čitati knjige', istaknuo je gradonačelnik.

U nastavku programa učenice 5. razreda OŠ Vodnjan izvele su prikladne recitacije, te je velečasni Marijan Jelenić dao blagoslov novouređenim prostorijama knjižnice.

Uslijedilo je svečano rezanje vrpce, uz prisustvo Nele Načinović i gradonačelnika Vitasovića, a čast da prerežu vrpcu pripala je najmlađem i najdugovječnijem članu knjižnice, odnosno Benjaminu Radmaniću (20 mjeseci) i Lidiji Biasiol (91 godina).

Cjelokupni program obogatili su nastupi talentiranih i višestruko nagrađivanih učenika Glazbene škole 'Ivana Matetića Ronjgova', a druženje se nastavilo uz razgled knjižnice, zakusku i podjelu balona najmlađima, izvijestili su iz Vodnjan. (iPress)