Zlatne kapi istarske malvazije i ostalih vina već su u fazi ocjenjivanja ovogodišnje kvalitete od strane struke kako bi na sceni jubilarne, 25. Vinistre, koja će biti postavljena u porečkoj dvorani na Žatiki od 11. do 13. svibnja ove godine, bili nagrađeni najbolji vinari, 'autori' vina koja se proizvode na istarskom poluotoku i drugim vinarskim regijama.

Na pressici održanoj u hotelu Parentium kojoj su nazočni bili gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, direktor TZG Poreč Nenad Velenik, član Uprave Plave Lagune Ronald Korotaj, predsjednica ocjenjivačke komisije Caroline Gilby i predsjednik Vinistre Nikola Benvenuti, novinarima je predstavljen sadržaj ovogodišnje jubilarne, 25. Vinistre i 10. međunarodnog natjecanja Svijeta malvazije, neslužbenog prvenstva svijeta za vinsku sortu malvazije.

- Izuzetno mi je drago da je na ovogodišnje natjecanje malvazija prijavljeno rekordnih 270 uzoraka malvazije iz sedam zemalja, 207 uzoraka iz Hrvatske, 37 uzoraka iz Italije, 11 uzoraka iz Slovenije, 9 uzoraka iz Španjolske, 4 uzorka iz Grčke te po jedan uzorak iz Portugala i Crne Gore rekao je predsjednik Vinistre Nikola Benvenuti. Uz malvaziju na ovogodišnju Vinistru pristiglo je i 312 uzoraka ostalih sorti vina te 28 uzoraka jakih alkoholnih pića i 17 uzoraka maslinova ulja, naglasio je Benvenuti.

Procedura ocjenjivanja uzoraka vina je u tijeku i prema dosad ocijenjenim uzorcima izvjesno je da, između 270 prijavljenih uzoraka, ima malvazija vrhunske kvalitete, naglasila je Caroline Gilby, predsjednica ocjenjivačke komisije.

Veliko zadovoljstvo održavanjem jubilarne 25. Vinistre u Poreču izrazili su gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i direktor TZG Poreč Nenad Velenik. Vinistra je postala simbol grada i Istre i brojni sugrađani drugi tjedan u mjesecu svibnju rezerviraju za posjet Vinistri, naglasio je Peršurić prisjetivši se prvih godina manifestacije koja je startala u dvorani Veli Jože kao anonimna vinska manifestacija.

Manifestacije poput Vinistre su dobro došle u Poreč i odličan su magnet za dolazak posjetitelja u grad Eufrazija. Budući stavljamo akcent na pred i post sezonu, projekti sa sadržajima koji privlače goste na dolazak u Poreč su izuzetno važni, rekao je Velenik naglasivši da se Vinistra odlično uklapa u nastojanje grada za povećanjem broja noćenja kojih će u ovoj godini, u odnosu na prošlu kada je bilo ostvareno 3,4 milijuna noćenja, prema svim procjenama biti za jedan posto više.

Zadovoljstvo održavanjem Vinistre u Poreču izrazio je i član Uprave Plave Lagune Ronald Korotaj napomenuvši da je Plava Laguna partner Vinistri te da zajednički promoviraju autentičnost i izvornost s naglaskom na istarska vina.

Tijekom trajanja Vinistre posjetitelji će moći uz guštanje vinskih kapi različitih vinskih sorti biti prisutni i popratnim sadržajima, predavanjima, edukativnim radionicama, gourmet showu. (DM)