Puno gostiju, Umageža, Salvorina i gostiju Umaga, bilo je prisutno 'drugom dijelu' fešte, nakon službenog obilježavanja dvjestotog rođendana svjetionika na Rtu Savudrija. Od 46 svjetionika na hrvatskom dijelu Jadrana upravo je 36 metara visoki svjetionik na Rtu Savudrija najstariji, izgrađen davne 1818. godine a čije je svjetlo, za orijentaciju i sigurnost plovidbe pomoraca, upalio austrijski car Franjo II.

Predvođeni glazbenicima 'Naša sloga' iz Babića slavljenička povorka krenula je lungo mare šetnicom, koju je gradonačelnik Umaga Vili Bassanese obećao vrlo skoro urediti i izgraditi, do podnožja svjetionika gdje je održana fešta uz prigodne riječi umaškog gradonačelnika povodom 200-totog 'rođenja' svjetionika na Rtu Savudrija, najzapadnije točke u Hrvatskoj.

Svoj doprinos rođendanskoj svečanosti dali su i članovi klape Lungomare, članovi dramske sekcije ZT Umag i članovi Batane Salvorina te savudrijski ribari koji su sa svojih brodova u moru ispred svjetionika ispaljivali rakete i sirenama dali podršku rođendanskoj fešti. 

Prigodnim obraćanjem goste su pozdravili Franjo Matičić, jedan od svjetioničara koji je radio na svjetioniku te aktualni svjetioničar Mario Milin Ungar koji u poslovanju uz pomoć supruge Andreje i sina Adriana, već godinama dnevno prolazeći uz 152 stepenice do vrha svjetionika, moguće i nekoliko puta dnevno, 'vodi' i brine o svjetioniku u Savudriji.

Rođendanskoj fešti svjetionika na Rtu Savudrija bio je prisutan i veleposlanik Austrije u Hrvatskoj Andreas Wiedendorf koji je s vrha svjetionika od gradonačelnika Umaga Vili Bassanesea 'dobio' geografsku pouku, zahvaljujući lijepom, vedrom i sunčanom danu, do kuda puca vidik sa vrha savudrijskog svjetionika.

Ića i pića za sve sudionike rođendanske fešte savudrijskog svjetionika bilo je dosta a fešta je trajala do sitnih sati utorka, 17. travnja, dana kada je prije dvjesto godina u funkciju pušten svjetionik na Rtu Savudrija, najzapadnijoj točki Republike Hrvatske. (iPress)