Na prigodnoj svečanosti službenog dijela obilježavanja dvijestotog rođendana 36 metara visokog svjetionika izgrađenog na najzapadnijoj točki Hrvatske, Rtu Savudrija, u nazočnosti brojnih gostiju među kojima su bili izaslanica premijera Plenkovića, državna tajnica za more, gospođa Maja Markovčić Kostelac, pomoćnik ministra kapetan Siniša Orlić, gradonačelnik Umaga Vili Bassanese, direktor splitske tvrtke Plovput Mate Perišić i brojni drugi uzvanici, izraženo je zadovoljstvo da se može proslaviti dvijestota obljetnica najstarijeg svjetionika na Jadranu.

Njegov rad ujedno označava početak organizirane svjetioničarske službe koja na hrvatskom dijelu Jadrana, u sklopu splitskog Plovputa, brine o 46 svjetionika od kojih 17 imaju stalnu svjetioničarsku posadu.

U sklopu obilježavanja 200-tog rođendana svjetionika u Savudriji, u Umagu je otvorena u Muzeju Grada Umaga izložba 'Više od svjetla i soli - 200 godina hrvatskih svjetionika', a održana su i stručna predavanja Deana Krmca i Sunčane Dežjot na temu prvih dvjesto godina savudrijskog svjetionika i čuvari svjetla – priče o savudrijskim svjetioničarima.

Svjetionik na Rtu Savudrija, prema projektu arhitekta Pietra Nobile izgrađen je 1818. godine a svjetlo je upaljeno prije točno 200 godina, 17. travnja.

Na izložbi su na 25 panoa prikazane fotografije životnih i radnih prilika na svjetionikui, svjetioničarski dnevnici, hidrografske karte te predmeti iz svakodnevice svjetioničara.

Prema predaji, ideja za gradnju svjetionika na Rtu Savudrija potiče od grofa Meternicha koji se zaljubio na jdenom balu u Beču u mladu djevojku iz Savudrije i koji je poželio imati ljubavno 'gnjezdo' za sastanke sa mladom Salvorinkom. Grof Meternich nije nikad došao u Savudriju budući je njegova mlada ljubav preminula od upale pluća.

Prema dostupnim nam podacima svjetlo na svjetioniku na Rtu Savudrija prvi je 'upalio' austrijski car Franjo II. (iPress)