Na najzapadnijoj točki Republike Hrvatske, Rtu Savudrija u Istri, narednih dana bit će vrlo svečano. Savudrijski, 36 metara visoki svjetionik kojeg je projektirao arhitekt Pietro Nobile po narudžbi tadašnje Gospodarske komore u Trstu a pod pokroviteljstvom austrijskog cara Franje I, slavit će dvjestoti rođendan!

U mjesecu ožujku daleke 1817. godine počela je gradnja svjetionika, a 17. travnja prije 200 godina upaljeno je prvi puta svjetlo svjetionika. Činu paljenja svjetla na svjetioniku u Savudriji bio je nazočan i austrijski car.

Savudrijski svjetionik, najstariji aktivni svjetionik na Jadranu, prvi je svjetionik na svijetu koji je za rasvjetu trošio plin dobiven destilacijom ugljena, izvađenog u rudnicima na Labinšćini.

Prema dostupnim podacima, 'nalog' za gradnju svjetionika u Savudriji dao je austrijski grof Meternich koji je želio zgradu svjetionika koristiti za susrete s mladom hrvatskom plemkinjom u koju se zaljubio na jednom balu u Beču.
O događanjima narednih dana oko najstarijeg svjetionika na Jadranu u Savudriji, informacije prisutnim novinarima na pressici, održanoj u umaškoj gradskoj vijećnici, dali su gradonačelnik Umaga Vili Bassanese, predsjednik ZT Savudrija Silvano Pelizzon, ravnateljica umaškog muzeja Biljana Bojić i Franco Rota organizator stručnog skupa.

Rođendansko slavlje savudrijskog svjetionika počet će u ponedjeljak, 16. travnja u 19 sati u Muzeju grada Umaga otvaranjem izložbe 'Više od svjetla i soli.- 200 godina hrvatskih svjetionika' a u 19,30 sati će dr. sc. Marijana Bradanović i dr. sc. Deana Krmca održati predavanja 'Prvih dvije stotine godina savudrijskog svjetionika' dok će mag. Sunčana Dežjot održati predavanje 'Čuvari svjetla –priča o savudrijskim svjetioničarima'.

U utorak, 17. travnja u 18 sati, ispred savudrijskog svjetionika, bit će održana rođendanska fešta uz bogatu gastro ponudu a na kojoj će nastupiti puhački orkestar 'Naša sloga' iz Babića i klapa 'Lungomare'. Nakon prigodnog obraćanja gradonačelnika Umaga Vilija Bassanesea, svjetioničar Mario Milin Ungar uz asistenciju umaškog gradonačelnika, simboličnim paljenjem svjetla na svjetioniku obilježit će se 200 godina rada savudrijskog svjetionika, najstarijeg hrvatskog svjetionika još uvijek, u funkciji.

Uz obilježavanje 200 godina sačuvanog svjetionika u Savudriji i početka svjetioničarske službe na Jadranu, treba naglasiti da su hrvatski svjetionici dio hrvatske graditeljske i kulturno-povijesne baštine i bitni su za hrvatsku pomorsku tradiciju. (iPress)