Načelnik Općine Svetvinčenat Dalibor Macan i direktor tvrtke Fidal d.o.o. Hrvoje Spodnjak potpisali su danas Ugovor o izvođenju radova rekonstrukcije kaštela Morosini-Grimani u Svetvinčentu.

Ukupna vrijednost radova rekonstrukcije palače kaštela Morosini-Grimani iznosi 7.397.169,25 kn (s PDV-om), od čega je 85% iznosa osigurano kroz bespovratna sredstva Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Rok za dovršetak radova rekonstrukcije je 1. travanj 2019., dok se početak radova očekuje u travnju ove godine.

Radovi rekonstrukcije provode se u sklopu provedbe projekta KulTERRA – Revitalizacija istarskih kaštela Morosini-Grimani i Petrapilosa u kojem je, osim rekonstrukcije spomenika kulture, uključen i razvoj kulturnih, edukativnih i prezentacijskih sadržaja unutar kaštela, uspostavu i postav zbirke oružja Ferlin unutar kaštela Morosini – Grimani i prezentacijski centar autohtonih prehrambenih proizvoda.

Također, unutar kaštela Morosini-Grimani u Svetvinčentu će se uspostaviti izložbeni prostor «Kapetanova soba» opremljen na način da prikaže nekadašnju prostoriju kapetana kaštela, zatim izložbeni prostor za prezentaciju tradicije i starih običaja vjenčanja u svrhu očuvanja nematerijalne kulturne baštine, prostor za organiziranje raznih evenata (manifestacije, kongresi, sajmovi), suvenirnica te prezentacijski centar –kušaona Središnje Istre.

Iz šire perspektive, implementacija projekta KulTERRA će omogućiti gospodarski razvoj lokalne zajednice čime će se ostvariti blagostanje i povećanje životnog standarda, ali i stvoriti atraktivna turistička lokacija za privlačenje većeg broja posjetitelja i noćenja.

U vidu ovog projekta kroz provedene aktivnosti i ostvarene rezultate očekuje se pozitivan ekonomski utjecaj na lokalno gospodarstvo kroz samo/zapošljavanje, jačanje kulturnih i drugih turističkih aktivnosti, povećane potražnje za robom i uslugama trećih subjekata kao posljedica povećanja posjetitelja, atraktivnost stranih ulaganja, sinergijskih učinaka na druge turističke atrakcije i destinacije u okruženju i slično, navodi se u priopćenju. (iPress)