Stožer HDZ-ovih organizacija, njih 15, te članova protivnih ratifikaciji Istanbulske konvencije iz Čakavske kuće u Žminju uputili su proglas javnosti i apel saborskim zastupnicima HDZ-a da glasuju protiv.

Uz njih je, prema priopćenju HDZ-a, i desetak članova županijskog rukovodstva koji su glasovanjem iskazali negativan stav prema ratifikaciji.

Proglas unutar-hadezeovske Inicijative protivne prihvaćanju Istanbulske konvencije donosimo u cijelosti:

1. U komunikaciji s našim članstvom, spoznali smo da je ono u velikoj većini protivno političkom stavu našeg vodstva, i odlukama središnjih političkih tijela, u pogledu usvajanja 'Istanbulska konvencija' u hrvatskom Saboru.

2. Mi, nas više od polovice predsjednika općinskih i gradskih organizacija i članova županijskog Odbora, uvažavamo i dijelim takvo političko i svjetonazorsko opredjeljenje naših članova, birača i simpatizera, i smatramo da glas PROTIV, zapravo znači glas ZA očuvanje onih vrijednosti koje su nerazdvojni dio našeg civilizacijskog, kršćanski i nacionalnog identiteta.

3. Na tragu takvog opredjeljenja, solidarni smo sa svim onim kretanjima i političkim usmjerenjima u Hrvatskoj, koja idu putem domoljubnog, hrvatskog i kršćanskog oplemenjivanja našeg društva, a nasuprot raznim drugim, nama stranim, stremljenjima, koja nisu, niti u kulturi, niti u tradiciji, niti u moralnom habitusu našeg naroda i zajednice. Zato podržavamo sve javne skupove u Hrvatskoj koji su se održali, ili će se održati, protivne slovu i duhu «Istambulske konvenciji», te dižemo glas protiv unutarstranačkog političkom diktatu, kao i protiv «mentalnog nasilja» produciranog od strane domaće i europske, pseudo lijeve i liberalne, rodne ideologije i elite.

4. Izražavamo žaljenje i protest zbog toga što stranački vrh HDZ-a nije ponudio demokratske i objektivne instrumente da se ispita politička volja članstva, u svezi s ovim pitanjem, pa i da se osigura referendumska mogućnost izjašnjavanja za sve hrvatske građane.

5. Već duže, svjedočimo političkom neuvažavanju stranačke baze od strane viših i središnjih državnih i stranačkih tijela, i to na svim razinama. U tome nije iznimka ni vodstvo istarskog HDZ-a, koje u dva navrata nije uvažilo demokratsko izjašnjavanje članova ŽO-a - protiv Istanbulske konvencije.

6. Zaključno, nametanje ratifikacije Istanbulske konvencije je i nepotrebno s obzirom da su jasne demokršćanske vrijednosti na kojima počiva HDZ, a one daju upravo ženi, djeci i obitelji uzvišen i blagoslovljen značaj, protivan svakom ovozemaljskom nasilju, navodi se u priopćenju Žminjske inicijative kojeg potpisuje dr. Mario Sošić. (iPress)