Danko Končar, vlasnik Kermas energije, koja je izabrana za strateškog partnera Uljanika, u utorak je u 3. maju rekao kako u tom brodogradilištu nema alternative brodograđevnoj djelatnosti i da se za to brodogradilište u sljedeća dva ili tri tjedna očekuje ponuda iz talijanskog Fincantierija.

"U Brodogradilištu 3. maj nema alternative škverskoj djelatnosti, kao ni u Uljaniku, pa ni u Brodotrogiru", rekao je Končar nakon sastanka s Upravom i sindikatima u 3. maju.

Končar je jučer najavio ulazak Brodotrogira u sastav Uljanika, odnosno povezivanje trogirskog, riječkog i pulskog brodogradilišta, koja su u dugovima, a na novinarski upit o tome te koji je njegov interes, Končar je odgovorio da se objedinjavanjem može postići racionalizacija procesa i specijalizacija. Dodao je da povezivanje ne mora biti kroz vlasništvo.

Na pitanje do kada bi trebali biti gotovi razgovori s Fincantierijem, Končar je rekao da bi, koliko zna, Fincantieri u kratkom roku trebao izići s ponudom, u sljedeća dva ili tri tjedna. Na pitanje bi li to bio većinski paket, rekao je da u Fincantieriju znaju da mogu dobiti većinski paket, a da može biti riječ i o manjinskom.

Upitan želi li Uljanik zadržati udjel u 3. maju, odgovorio je da sigurno želi, ali da, ako je za 3. maj pametnija neka druga opcija, to treba iskoristiti.

Na pitanje o vraćanju pozajmice od oko 500 milijuna kuna, koju je 3. maj dao Uljaniku, Končar je kazao je vraćanje tog duga prioritet, da u 3. maju nedostaje materijala i da brodove treba završiti.

Novinare je zanimalo ima li Končar viziju kako zatvoriti financijsku konstrukciju troškova restrukturiranja Brodogradilišta Uljanik, a Končar je rekao da ih ima nekoliko, da postoji niz partnera, od banaka do Vlade i da se sa svima uključenima nastavljaju razgovori.

Odgovarajući na pitanje što najmanje od države očekuje u financijskom dijelu, rekao je da je država na neki način već uključena u Uljanik grupi te da revitalizacija škverske djelatnosti, postavljanje na osnove, gdje će se ipak stvarati neka dobit, znači i vraćanje duga državi.

Zamoljen za procjenu okvirnih troškova restrukturiranja Uljanika, Končar je odgovorio da će troškovi biti "poprilični", stotine milijuna eura.

Povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikata (SMH-IS) u 3. maju Juraj Šoljić izjavio je da je najbitnije da brodogradnja u Rijeci opstane i da nema alternative. Naglasio je da sindikat podržava svakog strateškog partnera koji će graditi plovne jedinice od projekta do primopredaje i zaposliti radnike.

Regionalni povjerenik SMH-IS Damir Bačinović ocijenio je da je Fincantieri dobrodošao i da je kombinacija koju bi Končar ostvario s Ficantierijem, dobra i da bi osigurala budućnost.

"Sve ostalo je vrlo neizvjesno i oprezni smo, jer imamo loša iskustva, a 3. maj sada ima drugu šansu i ne smijemo ju prokockati", naglasio je.

Predsjednik Uprave 3. maja Maksimilijan Percan kratko je kazao da je Uprava predočila sve bitne podatke te da se nada da je Končar zadovoljan.

(Hina)