- Nisam želio i protivim se da se Radničko vijeće Uljanik Brodogradilišta uvlači u sindikalne nesuglasice. Nedavna prozivanja Radničkog vijeća i predstavnika radnika u Nadzornom odboru Uljanik Brodogradilišta od strane SIKD i SMH-IS, objavljeno u medijima, ne dopuštaju mi, a da se ne osvrnem na iskrivljene tvrdnje, piše u reagiranju predsjednik Radničkog vijeća Uljanika David Marsetič.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

- Nastavno na gore navedeno, radnici Uljanikovih društava i ostali građani trebaju znati da sam ja na funkciji predsjednika RV nepunih godinu dana, koliko i traje mandat postojećeg RV.

RV je izabrano od strane svih radnika zaposlenih u Uljanik Brodogradilištu, a ne od sindikata, pa je netočno da smo mi u vlasništvu JS, kako to tvrde sindikalni predstavnici SMH-IS i SIKD. Od 11 mandata koliko broji RV, 7 mandata je osvojio JS, 2 mandata SMH-IS, a 2 mandata SIKD. RV predstavlja sve zaposlene radnike, a ne članove sindikata ili kako isti žele lažno prikazati, samo članove JS. Svakodnevno radimo na rješavanju grupnih i pojedinačnih problema radnika, a ne članova sindikata. Radimo, poštujući odredbe Zakona o radu.

Rad RV je javan, ne iznosimo, ali niti želimo skrivati od radnika što se raspravljalo na sjednicama, prijedloge o kojim se raspravljalo te kako je glasano. O problemima raspravljaju svi članovi RV, kao što i predlažu teme za raspravu. Kao što sam rekao, SIKD, SMH-IS kao i JS, imaju svoje predstavnike u RV te ako žele mogu preko istih pokrenuti raspravu o pitanjima za koje smatraju da RV treba raspraviti.

Ja sam osobno i kod dogovora termina za održavanje skupova radnika, prije usvajanja odluke savjetovao se sa predstavnicima iz SIKD-a iSMH-IS kao i predstavnikom JS, a njihovo mišljenje je izneseno u raspravama. Svaki podatak koje su od mene tražili iz tri sindikata, dostavio sam bez prigovora i bez predumišljanja. Nikada nisam odbio odazvati se raspravi kada su to od mene tražili, te sam razočaran prozivkama sindikalnih čelnika iz SMH-IS i SIKD.

Predstavnik radnika u Nadzorni odbor imenovan je od strane RV, a ne od JS kako to SIKD i SMH-IS žele prikazati.Svi materijali sa sjednica Nadzornog odbora dostavljeni su (od predstavnika radnika u NO) na uvid članovima RV, te se raspravljalo o radu Nadzornog odbora i putem predstavnika radnika od NO tražilo informacije o restrukturiranju Uljanik Brodogradilišta. Od predstavnika vlasnika, člana uprave Uljanika ujedno i predsjednika NO predstavnik radnika u NO, informiran je da s pravne strane o restrukturiranju odlučuje vlasnik, a to je Uljanik d.d. Ako je tome tako, onda Uprava i Nadzorni odbor Uljanik d.d., su upoznati i vode glavnu riječ o restrukturiranju. Dakle, SMH-IS ima svog člana u NO Uljanika, a SIKD je imao donedavno, a ne kako se izjavama u mediju, od strane dva sindikata pokušava uvjeriti čitatelje da je predstavnik radnika iz Brodogradilišta član NO Uljanik d.d..

Zašto oni ne otkrivaju što se događa sa restrukturiranjem i diverzifikacijom? Zašto oni ne ukazuju na moguće nedostake u radu NO ili Uprave Uljanikd.d.? Zašto stalno prozivaju druge i prebacuju svoju odgovornost na RV, JS, SZOB Uljanik, radnike koji ih ne podržavaju u radu i šire? Zašto ne iznose što su to oni uradili za dobrobit radnika i Brodogradilišta, a druge puste da oni sami iznose podatke o svom radu? To su pitanja koja se nameću, a odgovori se mogu nagađati. Nakon svrstavanja RV u JS svaku riječ SMH-IS i SIKD vagati ću jer se bojim da se takvim njihovim pristupom ne radi u interesu RV, pa tako ni u interesu radnika.

Na kraju mog izlaganja, ako je RV odbilo bilo koji zahtjev SIKD ili SMH-IS da se raspravi o temama koju su oni tražili, neka to objave. Dakle, odluke koju su dosad na sjednicama RV usvajane, usvajane su uglavnom konsenzusom, pa molim iste sindikate da ukažu kojim se to odlukama radilo protivno interesu radnika. Na kraju molim da nas se prestane svrstavati u nečiji sindikat, jer RV ima obvezu surađivati sa sindikatima, ali ne dozvoljavam da nas se prisvaja ili tvrdi da smo mi predstavnici jednog od sindikata.

Predsjednik RV
David Marsetič