Konferencija „Greenfield investicije - kako snovi postaju stvarnost“ rezultirala je Medulinskim preporukama za poboljšanje uvjeta i povećanje broja i kvalitete greenfield investicija u Hrvatskoj. 

Domaćin, načelnik Medulina Goran Buić istaknuo je zakonodavni okvir investicija, ali i predstavio brownfield i greenfield investicije na području općine Medulin. Tako se od planiranih greenfiled investicija ističe aquapark na Campanožu za koji ima jako puno zainteresiranih investitora, a Općina očekuje brzo raspisivanje natječaja. Projektom će se produžiti turistička sezona, poboljšati van pansionski sadržaj te povećati broj noćenja istaknuo je Buić prvog dana konferencije.

Drugi dan konferencije „Greenfield investicije - kako snovi postaju stvarnost“ održan u subotu, 17. ožujka u medulinskom hotelu Park Plaza Belvedere okupio je stotinjak predstavnika državne i lokalne razine, akademske zajednice i gospodarstvenike, a sukladno podtemi dana - iskustva JLS-a u planiranju i realizaciji greenfield projekata sudjelovali su i dionici koji su direktno ili indirektno povezani sa turizmom, investicijama i IT sektorom.

Program je započeo predavanjem Mladena Vedriša s Pravnog fakulteta iz Zagreba koji je predstavio Lider invest 2018., projekt koji za cilj ima promicanje i nagrađivanje najboljih proizvodnih investicija.

Slijedio je prikaz primjera iz prakse uloga JLS-a u privlačenju i realizaciji greenfield projekata koji su predstavili Dario Hrebak, gradonačelnik grada Bjelovara te Milan Štefanac, predstavnik tvrtke Bjelin koja je svoju investiciju odlučila uložiti upravo u Bjelovar. Hrebak je istaknuo i prikazao načine na koje jedinica lokalne samouprave može pomoći potencijalnim investitorima i malim poduzećima.

O pretvaranju netočnih institucionalnih prostornih podataka u točne kao temelju greenfield investicija u Republici Hrvatskoj govorila je Blaženka Mičević iz poduzeća Agrodet, a uz pomoć realnih primjera dočarala je probleme s kojima se investitori u Hrvatskoj susreću te predložila moguća rješenja koje država može poduzeti.

Odgovore na pitanje kako potaknuti greenfield ulaganja u jedinice lokalne samouprave tražili su sudionici panel diskusije dana, načelnik Općine Medulin Goran Buić, predstavnik Plave lagune Ronald Korotaj, pomoćnica ravanatelja Agencije za investicije i konkurentnost Božica Lapić, predstavnik Hrvatskog telekoma Milan Meden, pomoćnik ministra turizma Robert Pende te profesor Fakulteta ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ Marinko Škare. Ističu kako bi se veliki broj investicija mogao događati kada ne bi postojali brojni problemi koji usporavaju i koče investicije, neriješeni imovinsko pravni odnosi, nesređena prostorno planska dokumentacija i spora administracija. U diskusiju se uključio i načelnik Buić naglašavajući kako nisu sve investicije društveno korisne te da su jedinice lokalne samouprave dužne izraditi strateški plan razvoja pomoću kojeg će se realno procjeniti koje su investicije prikladne i potrebne za to područje. Jedan od projekata kao primjer ulaganja u infrastrukturu za društvenu korist i korist budućih investitora istaknut je i projekt razvoja širokopojasnog pristupa internetu kojeg Općina Medulin kao nositelj projekta planira provesti u suradnji s partnerima Općinom Marčana, Barban i Ližnjan, a čime će se brzi Internet omogućiti na cijelom području.

Konferenciju su zatvoriili profesor Ekonomskog fakulteta Zagreb Darko Tipurić i načenik Općine Medulin Goran Buić ističući zadovoljstvo velikim brojem sudionika oba dana konferencije čiji je cilj održavanja bio upravo definirati Medulinke preporuke, niz mjera i prijedloga kako poboljšati uvjete za povećanje broja i kvalitete greenfield investicija u Hrvatskoj.

Ovogodišnje Medulinske preporuke, sažimajući sve rečeno u ova dva dana, jesu:

1. Hrvatskoj treba novi ekonomski model. Cilj novog modela treba biti stvaranje izvozno orijentiranog gospodarstva.

2. Sredstvo za ostvarivanje to cilja su greenfiled i brownfield investicije koje će za posljedicu imati značajno povećanje plasmana roba i usluga na svjetsko tržište.

3. Osnovni kriterij po kojima se trebaju odabirati investicije koje treba posebno poticati su: a) udio izvoza, b) udio domaćih sirovina, repromaterijala i usluga u finalnom proizvodu/usluzi, c) broj novih radnih mjesta, d) stupanj suvremenosti tehnologije, e) visina ostvarene dodatne vrijednosti, f) ekološka prihvatljivost.

4. Nužno je napraviti akcijski plan poticanja i privlačenja poželjnih investicija, odrediti mjerljive ciljeve, odgovorne institucije i rokove realizacije

5. Umjesto oslanjanja samo na tržišna gibanja, slučanost i sreću, država mora imati proaktivan pristup u privačenju poželjnih ulaganja. Potrebno je značajno povećanje sredstava za aktivno privlačenje ulaganja te objedinjavane u jednu prepoznatljivu instituciju.

6. Poticajno investicijsko okruženje nije moguće bez prilagodne porezne politike koja mora biti konkurentna susjednim zemljama po poreznim stopama i olakšicama.

7. Promjena zakonodavnog okvira nužna je za uklanjanje administrativnih prepreka.

8. Investicijska politika treba uvažavati regionalne i lokalne specifičnosti. Unificiranim pristupom nije moguće kvalitetno iskoristiti prave kapacitete ni prednosti za ciljane ulagače.

9. Jedinice lokalne samouprave treba osposobiti za kvalitetnije poticanje ulaganja na svom području.

10. Država treba uvesti i razviti tehnike tzv. „after care“ usluge ulagačima koja će uz ostale aktivnosti dovesti do poboljšanja trenutno lošeg imidža Hrvatske kao mjesta za investiranje u proizvodnju i izvoz namjenjeno svjetskom tržištu

Konferencija „Greenfield investicije-kako snovi postaju stvarnost“ je kroz dva dana, brojna predavanja i nekoliko panel diskusija okupila najvišu državnu razninu, lokalnu zajednicu, ugledne predstavnike gospodarstva i akademske zajednice stvarajući tako kritičnu masu koja je dala svoj doprinos u procesu donošenja Medulinskih preporuka - jasnih uputa kako omogućiti djelotvorniju provedbu greenfield investicija i u krajnjem cilju, pokretanja hrvatskog gospodarstva, izvijestili su iz Medulina. (iPress)