Kako turističku ponudu jedne destinacije prezentirati, gluhim i nagluhim, socijalno osjetljivim gostima, pitanje je na koje je odgovor uz podršku Grada Novigrada i Turističke zajednice grada, dala novigradska tvrtka 'Epoca 360'.

Projektom stvorenim na temelju obiteljskog iskustva komuniciranja s gluhom osobom, stvoren je projekt 'Iskorak iz tišine' s kojim želimo obogatiti turističke doživljaje gluhih i nagluhih osoba, naglasila je Duška Starčević, vlasnica novigradske tvrtke 'Epoca 360' na javnoj prezentaciji projekta održanoj u Novigradu.

Ovim projektom želimo razviti poseban oblik turizma u kojem bi turistička ponuda i sadržaji u određenoj destinaciji bili dostupni gluhim i nagluhim osobama, na njima najlakšem obliku komuniciranja, znakovnom pismu, rekla nam je po završetku javne prezentacije projekta Starčević.

Kako bi gluhim i nagluhim osobama, u pojedinim turističkim odredištima omogućili pristup informacijama, na njima dostupnom obliku komunikacije, realizirali smo uz pomoć tvrtki iz Splita i Osijeka, aplikaciju koja se može koristiti na mobilnim uređajima, čemu će u Novigradu doprinijeti i postavljanje novih turističkih tabela uz pojedine povijesne objekta koje će imati i QR kod a pomoću kojeg će gluhim i nagluhim turistima biti dostupne, na njima razumljiv način, znakovnom pismom informacije o povijesnom objektu, određenoj destinaciji i uslugama u istoj.

Prema izvješću The European Federation of Hard of Hearing People (EFHOH) u Europi živi više od 50 milijuna ljudi s oštećenim sluhom.

Ostvarenje DF projekta (Deaf Firindly Tourism) u Novigradu, je pilot projekt kojim će se doprinijeti povećanju dostupnosti turističkih sadržaja gluhim i nagluhim gostima i prvi je u Hrvatskoj.

Da bi se uspjelo u ostvarenju DF projekta potrebno je kod gluhih i nagluhih osoba potaknuti osjećaj pripadnosti, naglašeno je na prezentaciji DF projekta u Novigradu.

Važan detalj projekta je senzibiliziranje društva na izazove sa kojima se gluhe i nagluhe osobe susreću u kontaktu s osobama normalnog sluha. Kako bi se taj detalj što lakše premostio u Novigradu će biti organizirane edukativne radionice za sve sudionike u turističkoj svakodnevici. (DM)