Najkvalitetnije maslinovo, ekstra djevičansko ulje, po posljednjoj berbi maslina a nakon stručne ocjene senzorskih svojstva provedene u skladu s Pravilnikom o stručnom djelovanju Udruge senzorskih analitičara maslinovog ulja u vremenu od 22. siječnja do 9. veljače ove godine, od članova panela Udruge senzorskih analitičara maslinovog ulja iz Krasice, Buja, te članova Panela Znanstveno-razisklovalnog središča Univerze na Primorskem iz Kopra, Panela Društva oljkarjev Brda i Panela Goriško oljkarskog društva iz Slovenije, pod vodstvom dr.sc.Viviane Lušetić dipl. sanit. ing , proizveo je, dobivši zlatnu šampionsku plaketu Martin Adamič, maslinar iz Izole čije maslinovo ulje maurino je ocijenjeno s 93 boda.

Zlatne medalje za drugo i treće mjesto ovogodišnjeg natjecanja u kvaliteti maslinovog ulja, s osvojena 92 boda, osvojili su Pahor Jože iz Črnog Kala za maslinovo ulje istarska bjelica i OPG Elene i Vedrana Lupić iz Bala za maslinovo ulje buža.

Ovogodišnje zlatne šampionske titule s 91 bodom za kvalitetu ulja osvojili su i Ivan Jakovčić za maslinovo ulje istarska bjelica, Franco Basiaco za maslinovo ulje pendolino, Moreno Vižintin za maslinovo ulje istarska črnica, Željko Karaman za maslinovo ulje blend i Sandi Jerman za 'mix' maslinovog ulja buža, črnica, rošulja i štorta.

U završnom bodovanju, za titulu šampiona 21. susreta Oleum Olivarum održanog u Krasici, stručna komisija utvrdila je postojanje 200 uzoraka maslinovog ulja s 94,8 posto kvalitete ekstra kakvoće dok 11 uzoraka maslinovog ulja nije ušlo u tu kategoriju.

Prema ocjeni ocjenjivačkog suda, u kategoriji ekstra djevičanskog ulja, dodijeljena su 92 zlatna odličja. Srebrno odličje dodijeljeno za 63 maslinova ulja a broncu je osvojilo 28 maslinovih ulja. Ekstra kategorija maslinovog ulja, bez odličja, dodijeljena je za 17 maslinova ulja.

Ovogodišnja fešta maslinovog ulja, koju je vodila poznavateljica maslina i ulja Zdenka Gudelj a na kojoj su se za odličja natjecali maslinari s rekordnih 211 prijavljenih uzoraka maslinova ulja održana je, zbog velikog interesa maslinara među kojima je bilo mnogo proizvođača maslinovog ulja iz Istre, Primorja, Dalmacije, Slovenije i Italije na novoj lokaciji, pod šatorom podignutom na rukometnom terenu u Krasici.

Organizaciji ovogodišnje fešte maslinara potpisuju MO Krasica, Turistička zajednica grada Buje i ZT Krasica a pod pokroviteljstvom Grada Buje i IŽ. Natjecateljski ugođaj maslinara svojim nastupom olakšali su Klapa Čiovo, Klapa Bukaleta i ženski kvartet ZT Krasica. (DM)