Davne 1998. godine, na prvom 'okupljanju' maslinara u Krasici, maslinari su prijavili na ocjenjivanje 18 uzoraka maslinovog ulja. Dvadeset godina kasnije ocjenjivački sud dat će svoju ocjenu o kvaliteti maslinovog ulja za prijavljenih, rekordnih, 211 uzoraka ekstra djevičanskog ulja koje su na natjecanje poslali maslinari iz Istre, Primorja, Dalmacije, Slovenije i Italije.

U subotu, 10. ožujka u 12 sati u Krasici će biti otvoreno 21. međunarodno izdanje susreta maslinara 'Oleum Olivarum', a dodjela priznanja predviđena je za 18 sati.

Ove godine događanja oko maslinovog ulja bit će organizirana, zbog većeg interesa maslinara u šatoru podignutom na rukometnom igralištu u Krasici, rekao nam je Nino Činić, maslinar, organizator i jedan od osnivača susreta maslinara u Krasici. Prostor u Domu ZT i u okruženju, zbog velikog interesa maslinara, izlagača i svih zainteresiranih za sudjelovanje na susretima Oleum Olivarum, postao je premali pa smo morali otvoriti novi prostor pod šatorom na rukometnom igralištu.

Prema riječima Činića, nakon završenih fizikalno-kemijskih analiza, koje je obavila tvrtka NIK-analiza iz Zagreba, senzorsku analizu provela je Udruga senzorskih analitičara maslinovog ulja iz Buja u suradnji s Panelom Znanstveno-raziskovalnog središča Univerze na Primorskem iz Kopra, Panelom društva oljkarjev Brda i Panela Goriško oljkarskog društva iz Slovenije, koji su proveli senzorsku analizu djevičanskih maslinovih ulja koja se provodi u skladu sa standardom Međunarodnog vijeća za maslinovo ulje – Opća metodologija za senzorsku ocjenu djevičanskog maslinovog ulja.

U završnom izvještaju ocjenjivačkih sudova, utvrđeno je da je 200 uzoraka maslinova ulja odnosno 94.8 posto, u ekstra kakvoći, a 11 uzoraka ili 5,2 posto nije ušlo u završnu analizu.

Prema ocjeni kvalitete maslinovog ulja, ocjenjivački sud donio je odluku o dodjeli 92 zlatna odličja, 46 posto od ukupnog broja prijavljenog maslinovog ulja posebne kakvoće. Srebrno odličje, ili 31.5 posto od prijavljenih malinovih ulja, bit će dodijeljeno za 63 maslinova ulja a brončana odličja ili 14 posto prijavljenih maslinovih ulja dobit će 28 uzoraka maslinova ulja dok će 17 uzoraka maslinovih ulja dobiti odličje za extra kvalitetu.

Tijekom dvodnevnog trajanja međunarodnog sajma Oleum Olivarum dipl. ing Tomislav Filipović održat će predavanje o određivanju zrelosti masline na prostoru Istre i Dalamcije a mr.sc Vlasta Rdoičić održat će predavanje o ekološkoj proizvodnji u maslinarstvu.

Ovogodišnji Oleum Olivarum posjetiteljima, prema riječima Nina Činića, nudi veliki izbor kušanja maslinovog ulja uz dodatne gušte, kušanja pršuta, sira, istarskih jela, meda i drugih autohtonih proizvoda koje će posjetiteljima ponuditi 50-tak izlagača.

U sklopu ovogodišnjeg Oleum Olivarum, kojeg organiziraju MO Krasica, TZG Buje i ZT Krasica a pod pokroviteljstvom grada Buje i Istarske županije bit će u nedjelju 11. ožujka u 17,30 sati dodijeljena i priznanja autorima umjetničkih djela na temu maslina. (DM)