Sigurno radno mjesto danas u Istri, čini se, omogućava jedino turizam pa ne čudi da se ipak, povećanjem plaća i drugih prava te poboljšanjem uvjeta ali i reformom strukovnog obrazovanja pojačava i interes za obrazovanje i zapošljavanje u najvećim hotelskim kompanijama na poluotoku. Plava Laguna je, podsjetimo, povećala materijalna prava za svoje radnike u prosjeku za 7 posto, uz dodatno povećanje za sobarice od 10 posto.

Već nekoliko godina hotelijeri osiguravaju i smještaj i prehranu za radnike. Tako će Plava laguna tijekom 2018. uložiti 50 milijuna kuna u personalni smještaj radnika u obnovu postojećih kapaciteta, ali i izgradnju novih soba u Poreču i u Umagu.

Kako Plava laguna svake godine zapošljava više od 1500 sezonskih radnika na različitim poslovima ugostiteljsko-hotelijerskih zanimanja. Prijaviti se možete na adresi www.facebook.com/sezonski.posao.

Jedna od turističko-ugostiteljskih škola iz kojih stižu domaći kadrovi je i ona u Poreču. TUŠ 'Antun Štifanić' nosi ime legende porečkog turizma, direktora ondašnjeg turističkog poduzeća 'Plava laguna' i 1964. godine osnivača ugostiteljske škole.

U TUŠ Anton Štifanić 2017/18 upisano je u 12 razreda i pet programa za zanimanja u strukovnom sektoru turizma i ugostiteljstva, 262 učenika. Većina njih plaćenu praksu radi i u Plavoj Laguni te će bez poteškoća, po okončanju škole, moći potražiti i posao koristeći i mogućnosti dodatnog obrazovanja i napredovanja.

Ono što zabrinjava je pad broja učenika u prvim i drugim razredima i smanjen interes učenika za upise u trogodišnje programe, za zanimanja konobar i slastičar, naglasila je ravnateljica porečke Turističko-ugostiteljske škole 'Anton Štifanić', prof. Vesna Baranašić.

Pomalo nevjerojatno zvuči da dvije godine za redom, pri upisu u Turističko- ugostiteljsku školu 'Anton Štifanić' u Poreču nije bilo zainteresiranih učenika za profesiju konobar. Razlog toj činjenici teško je pojasniti no izvjesno je da u brojnim 'kafićima' radno mjesto konobara, bez obzira na kvalifikaciju, mogu dobiti svi oni koji na 'prijemnom ispitu' pokažu da naručeni expresso, pivu ili neko drugo naručeno piće, gostima mogu donijeti do stola a da ih 'putem' do mjesta posluge, me proliju bilo po 'taci' ili gostima u 'krilo'.

- Rješenje problema vidimo u izmjeni strukture upisnog plana o čemu smo uputili prijedlog Ministarstvu za upis u prvi razred već iduće školske godine 2018.-19, istaknula je ravnateljica Baranašić.

Demografska stagnacija i slabiji interes učenika za upis u programe zanimanja u trogodišnjem trajanju, 'upućuje' na potrebu prilagodbe plana upisa budući već u školskoj godini 2016.-17. ni jedan učenik nije upisan u program za konobare a godinu dana kasnije, u školskoj godini 2017.-18, nema upisanih učenika ni u program slastičar, rekla je prof. Baranašić naglasivši da je veliki interes učenika izražen za upis u programe s četverogodišnjim trajanjem.

Kao škola u vodećoj turističkoj destinaciji Istre, u ugostiteljskoj školi 'Antun Štifanić', ne žele odustati od programa zanimanja konobar, budući je, kako ističu u školi, to zanimanje deficitarno a razlog je i očuvanje svih programa zanimanja u sektoru pa će smanjenjem upisne kvote za kuhare u budućnosti upisati i po jednu skupinu za zanimanja slastičar i konobar.

Program za zanimanje turističko-hotelijerski komercijalist 'nudi' stjecanje znanja za rad u ugostiteljstvu, za što je pokazan veliki interes učenika, pa u 'Antonu Štifaniću' predlažu plan upisa 24 učenika u jedan razredni odjel hotelijersko-turističkog tehničara, dva razredna turističko –komercijalna odjela s 48 učenika te 'pola' razrednog odjeljenja za 12 kuhara, i 'četvrtinu' razrednog odjeljenja za 6 konobara i 6 slastičara.

Uspjeh rada Turističko-ugostiteljske škole, u kojoj radi 40-tak nastavnika i profesora i koja nosi ime Antona Štifanića ovisit će o materijalnim uvjetima a ključan problem, koji se mora riješiti, je prostor škole.

Nadogradnja zgrade škole, s pripadajućim sadržajima, je obaveza Grada Poreča, ističe ravnateljica 'Antona Štifanića' prof. Baranašić budući je škola, davnih godina, Gradu na korištenje, uz suglasnost Istarske županije, dala prostor školskog restorana 'Galija' u središtu Poreča uz uvjet da se riješi pitanje vlasništva nekretnina, škole i restorana.

Budućnost porečke Turističko-ugostiteljske škole 'Antona Štifanića' ravnateljica prof. Vesna Baranašić vidi u bogatoj obrazovnoj tradiciji u sektoru ugostiteljstva i turizma s naglaskom da iz škole u budućnosti 'izlaze' cijenjeni stručnjaci u lokalnim, regionalnim, nacionalnim i međunarodnim turističkim prostorima. (ST/iPress)