Ako vrijedi ona narodna sentenca, 'po jutru se dan poznaje' onda je izvjesno, ne stvore li se neočekivani problemi, da će Poreč ove, dvije i osamnaeste, turističke godine upisati planirano povećanje broja noćenja za 1 posto u odnosu na prošle godine ostvarenih 3,4 milijuna noćenja.

Direktor TZG Poreč Nenad Velenik, već priprema kockice za ovogodišnji porečki turistički mozaik koji će biti ‘sastavljen’ na podlozi odličnih rezultata ostvarenih tijekom mjeseca siječnja i veljače ove godine.

Prema podacima iz sustava eVisitor, na području nadležnosti TZG u Poreču je od 1. siječnja do 28. veljače 2018. upisan dolazak 10.785 gostiju, 22 posto više nego u istom razdoblju prošle godine a koji su ostvarili 36.148 noćenja ili 34 posto više noćenja nego u istom razdoblju prošle godine!

Stranih gostiju bilo je u navedenom razdoblju 3.110 ili 30 posto više a koji su ostvarili 8.396 noćenja ili 57 posto više nego u istom razdoblju 2017 godine.

Tijekom prva dva mjeseca ove godine u Poreču je boravilo 3.110 domaćih gostiju ili 30 posto više nego u istom razdoblju prošle godine a koji su ostvarili 8.396 noćenja ili 57 posto više nego u siječnju i veljači 2017 godine.

Gostiju iz Austrije bilo je najviše s ostvarenih 7.597 noćenja ili 45 posto više nego prošle godine u istom razdoblju dok je gostiju iz Njemačke u Poreču bilo 54 posto više s ostvarenih 3.218 ili 19 posto više noćenja nego prošle godine. Iznenađenje su ostvarili svojim dolaskom gosti iz Norveške kojih je u Poreču bilo 693, u navedenom razdoblju a koji su ostvarili 3.119 noćenja.

Odlična posjeta stranih gostiju, tijekom mjeseca siječnja, posebno Norvežana i Austrijanaca pripisuje se održavanju EU rukometnog prvenstva, grupe B, u kojoj su uz reprezentacije Austrije i Norveške igrale u dvorani na Žetiki od 12. do 16. siječnja o. g još i reprezentacije Francuske i Bjelorusije.

Odlične rezultate ostvarili su u svojem poslovanju, tijekom siječnja i veljače o. g. , smještajni objekti. U porečkim hotelima ostvareno je 29.076 noćenja što je 24 posto više nego prošle godine u istom razdoblju dok je u privatnom smještaju ostvareno tijekom mjeseca siječnja i veljače 4.981 noćenje ili 191 posto više noćenja nego u istom razdoblju prošle godine!

Taj podatak najbolje pokazuje koliko je važno u turističkoj destinaciji imati određene sadržaje i događanja koja privlače goste na dolazak, pojasnio je odlične rezultate poslovanja destinacije Poreč tijekom prva dva ovogodišnja mjeseca, direktor TZG Poreč Nenad Velenik.

Uz europsko prvenstvo u rukometu, povećanju broja dolazaka i ostvarenju većeg broja noćenja doprinose i događanja u porečkoj turističkoj destinaciji poput biciklizma, pripreme nogometnih ekipa i drugih događanja, naglašava Velenik napomenuvši kako odličnim rezultatima turističke destinacije Poreča doprinosi i stalno višegodišnje ulaganje u promociju na turističkim europskim tržištima.

Sudeći po ostvarenim rezultatima, dolasku i boravku gostiju tijekom prva dva mjeseca ove godine, u Poreču možemo očekivati da će u nastavku predsezone, tijekom špice i post sezone, dolaskom gostiju posebno iz glavnih europskih emitivnih tržišta, destinacija Poreč doživjeti još jednu odličnu turističku godinu, izrazio je svoja očekivanja direktor TZ Nenad Velenik. (iPress)