Stižu jutra bez mraza i stižu škare u maslinike. Jer upravo berba maslina počinje kvalitetnom rezidbom.

Kako bi stablo masline urodilo što većim plodom potrebno je oblikovanje i prozračnost stabla. Taj proces jedan je od najsloženijih u maslinarstvu. Potrebna su poznavanja teorijskog djela poput anatomije i fiziologije maslina kao i razni uzgojni oblici, ali naravno to nije sve, jer teorijski dio bez praktičnog ne ide.

Udruga ISTARSKO- Ekomuzej iz Vodnjana, u suradnji sa udrugom INFORMO, Europskom akademijom za edukacije i društvena istraživanja i Europskom udrugom projekata, organizira trodnevnu radionicu rezidbe maslina, pod stručnim vodstvom diplomiranih agronoma, dipl.ing.agr. Edi Pastrovicchio i dipl.ing.agr. Ivica Lađarević, koji su već školovali više od 100 maslinara u Istri i šire.

Radionica započinje u petak navečer (od 18:30 do 21:00 sati) s teorijskim djelom rezidbe te su spremne ilustrirane skripte za sve sudionike, koji će moći primijeniti teoriju kroz cjelodnevnu praktičnu radionicu u masliniku Didaktičke farme (tijekom subote od 09:00 do 17:00 sati), pored OŠ Vodnjan, kroz rezidbu mladih stabala i onih u rodu, uz ukusne lokalne proizvode i domaću kuhinju poslužene upravo u masliniku. Radionica se nastavlja kroz jutarnje nedjelje sate (od 9:00 do 13:00) u kojima će stara stabla past pod škare, a pri završetku bit će službena podjela diploma. U slučaju ozbiljnih neprilika radionica će biti odgođena, te će sudionici biti obaviješteni o novom terminu, jer kiša neće spriječiti radionicu ni ove godine.

Svim zainteresiranima preporučujemo da se jave na telefon 099 350 3590 udruge ili putem maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., kao i putem društvenih mreža. Prijave su ograničene. (iPress)