Ovog je tjedna, u srijedu navečer, u Absolute Lounge baru Matis u Zagrebu održana Gourmet večer povodom nadolazeće manifestacije „S klobasicom u Europu“ koja će se održati sljedeći vikend, 3. i 4.ožujka, u Sv.Petru u Šumi. 

Međunarodni sajam "S Klobasicom u Europu" je nagrađen Zlatnom poveljom Suncokret ruralnog turizma Hrvatske u kategoriji ruralno - turističkih manifestacija kao najbolja manifestacija u Hrvatskoj za 2017. godinu.

Gourmet večer je održana pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i gradonačelnika Milana Bandića, a samu večer uveličali su ugledni ljudi iz svijeta kulture, sporta i politike koji su mogli uživati u šest slijedova specijaliteta istarske kuhinje na temu istarskih kobasica.

Za hladno predjelo poslužen je „Pjat S klobasicom u Europu“ koji se sastojao od koktela istarske kobasice, istarskog salamina, kobasice s tartufima i kulenove seke te istarskog tvrdog sira Veli Jože i salate od ječma. Uz hladno predjelo poslužena je svježa malvazija In Sylvis supetarske vinarije Marka i Lare Zgrablić.

Iza imena „Istarska medežija za viteze od klobasica“ krije se toplo predjelo kojeg čine ravioli punjeni kobasicama i crnim tartufom te istarske karamele punjene sirom i pršutom u šugu od istarskih kobasica. Uz toplo predjelo poslužena je odležana malvazija In Sylvis.

Zatim je uslijedilo jelo imena „Ki pomalon gre, daleko dojde“ kojim je predstavljen poseban način pripremanja kobasica, a to su kobasice čuvane u masti. Takve kobasice su kratko prosušene na buri, a zatim se dugo i polagano prže u masti te se konzerviraju u masti. Čuvanje u masti daje kobasicama specifičan okus koji se odlično spaja s teranom, a upravo je i teran vinarije Marija Peršurića poslužen uz ovo jelo.

Kao glavno jelo poslužena je „Bišteka Galjardo za potle Klobasic“. To jelo sastojalo se od bišteke istarskog boškarina, pečene kapule u soli, umaka od vrganja i pečenih pola krumpira. Uz jelo je poslužen odležani teran vinarije Benvenuti Anno Domini 2015.
Za kraj večeri, kao desert poslužena je „Kobasičarska slatka tajna“, odnosno mousse od tamne čokolade s crnim tartufom, pjenica od skute i bijelog tartufa i crocant od mente, a uz desert je još poslužen i pjenušac obitelji Peršurić Misal Rouge.

Za sam kraj večeri, poslužene su neobične praline „Štrigino srce“ od tamne čokolade i s punjenjem od kobasica uz koje su posluženi likeri OPG-a Koraca te njihov prvi istarski whiskey „Juraj Dobrila“.

Autor jela i šef kuhinje bio je mladi puljski kuhar Danijel Dosković, a večeru su glazbom i zabavnim programom obogatili Frula band te voditelj Davor Šišović.

Gastro partneri večeri bili su OPG Franjul, OPG Bedeković, OPG Koraca, Premes d.o.o., Alverde d.o.o., Latus d.o.o., Tjestenina All Istrijana, agroturizam Botra Marija, vinarije In Sylvis, Peršurić i Benvenuti te pekara Reginex d.o.o., izvijestili su iz Svetog Petra u Šumi. (iPress)