U Pazinu je u utorak, 20. veljače 2018. godine potpisan Sporazum o suradnji na uvođenju građanskog odgoja i obrazovanja između predstavnika Grada Rijeke, Istarske županije i četiri istarska grada, među kojima i Umag.

Potpisom Sporazuma, Umag, Poreč, Pazin, Rovinj i Pula, kao i Istarska županija, odlučno su pokrenuli projekt uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja kao izvannastavne aktivnosti u osnovnim školama, dok je gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel pristao na prenošenje iskustava Rijeke, koja je prva u Hrvatskoj uvela građanski odgoj u osnovne škole. Tako će od sljedeće školske godine u deset istarskih osnovnih škola započeti eksperimentalno uvođenje građanskog odgoja, najavljeno je prilikom potpisivanja.

Grad Rijeka je eksperimentalno uveo nastavu građanskog odgoja prošle godine u šest osnovnih škola, i to u petim razredima. Uz nastavni program, izrađen je i priručnik za učenike pod nazivom „Učenik građanin“. Ove se godine, obzirom na pozitivna iskustva i uspjeh postignut kod implementacije građanskog odgoja u školama u „prvom valu“, program širi na dvadeset i dvije riječke osnovne škole, a obuhvaćat će oko 400 učenika.

„Izuzetno sam zadovoljan i ponosan što program građanskog odgoja širimo Hrvatskom. Nažalost, građanski odgoj u Hrvatskoj još uvijek nije sastavni dio Kurikuluma te se predaje kao vannastavna aktivnost.“, istaknuo je gradonačelnik Obersnel.

Aktivnosti vezane za uvođenje građanskog odgoja započete su još u rujnu 2016. godine, kad je održan sastanak na temu građanskog odgoja i obrazovanja, u Poreču. Potom je provedena anketa u školama diljem Istre te su brojne škole iskazale interes za uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja kao izvannastavne aktivnosti. U rujnu 2017. godine, imenovana je Radna skupina od 7 članova zaduženih za realizaciju programa, od kojih su 3 članice iz Centra za građanske inicijative Poreč, a ostali su članovi: predsjednica Tanja Carić iz Gimnazije Pula, zamjenik predsjednice Čedomir Ružić iz Srednje škole Labin, pročelnik Upravnog odjela za opće poslove i društvene djelatnosti Grada Umaga Slaviša Šmalc te Patricia Percan iz Istarske županije.

Za po 2 djelatnika izabranih 10 škola bit će organizirana edukacija u Umagu, Poreču, Pazinu, Rovinju, Puli, Žminju i Barbanu, u 7 ciklusa po 2 dana, u periodu od ožujka do lipnja. Edukaciju će provoditi GOOD inicijativa, odnosno udruge članice: Forum za slobodu odgoja, Centar za mirovne studije i GONG. Edukacija će obuhvaćati 7 modula: „Uvod u ljudska prava“, „Participativna metodika“, „Politička pismenost“, „Medijska pismenost“, „Obrazovanje protiv korupcije“, „Volontiranje u radu s djecom i mladima“ te „Osnovni seminar medijacije“. Nakon navedene edukacije stvorit će se uvjeti za uvođenje GOO kao vannastavne aktivnosti u 5. razredima odabranih škola, u školskoj 2018./19. godini.

Istarska županija te Grad Umag, kao i ostala tri istarska grada, preuzet će od Grada Rijeke nastavni program i priručnik. U srednjim se školama od lani diljem Hrvatske već provodi program „Građanski odgoj i obrazovanje“, a potpisivanjem ovog Sporazuma pokreće se uvođenje građanskog odgoja i u osnovne škole, priopćili su iz Umaga. (iPress)