Pulska Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu ove je godine bila domaćin regionalnog natjecanja učenika "Gastro 2018." u Hotelu Pula. Jedanaest škola iz Istre, Primorsko goranke i Ličko senjske županije jučer se tijekom cijelog dana natjecalo u osam disciplina - pet gastronomskih i tri turističko-hotelijerske.

- U prvoj disciplini učenici pripremaju meni koji se sastoji od četiri slijeda, od juhe, toplog predjela, glavnog jela i deserta, i za to imaju četiri sata. Za to vrijeme naši učenici konobari imaju postavljanje stola i dekantiranje vina, a potom poslužuju pripremljena jela.

Treća disciplina je pripremanje hladnog slanog izloška na tanjuru, a četvrta hladnog slatkog izloška, peta disciplina su kokteli, šesta disciplina poslovanje recepcije hotela, sedma poslovanje putničke agencije i osma disciplina je predstavljanje turističkog odredišta, odnosno destinacije, pojasnila nam je  ravnateljica pulske škole Orhideja Petković.

- Oni koji osvoje prva tri mjesta, odnosno u petoj disciplini prva dva mjesta, izravno se plasiraju na državno Gastro natjecanje koje će se održati u ožujku u Srednjoj školi Ambroza Haračića u Malom Lošinju.

Povjerenstvo koje ocjenjuje učenike čine ljudi iz istarskih ugostiteljsko-turističkih poduzeća te iz Udruge kuhara i barmena Istre. Osim što učenici mogu usporediti svoje vještine i sposobnosti na Gastro natjecanjima se za najbolje zainteresiraju i potencijalni poslodavci. 

To se dogodilo lani jednom našem učeniku koji je u Londonu osvojio zlatnu medalju u predstavljanju turističke destinacije. Kada se ranije taj isti učenik natjecao na državnom natjecanju na Lošinju prišao mu je šef hotela u kojem se održavao Gastro, dao mu vizitku i zamolio ga da im se javi za posao čim maturira, rekla je Petković.

Ravnateljica je naglasila da Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu u zadnjih nekoliko godina ponovo bilježi veliki interes učenika i to onih s vrlo dobrim i izvrsnim uspjehom u osnovnoj školi. Dio zasluga za to zasigurno pripada i popularnim kulinarskim tv emisijama koje su i mlađim generacijama pokazale koliko su cijenjeni kvalitetni i kreativni chefovi.

A najbolje od najbolja 43 učenika koji su se natjecali uz pomoć svojih mentora možete pogledati na linku Škole za ugostiteljstvo i turizam Pula.

Zamjetno je da su učenici pulske Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu te Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića iz Poreča doista u vrhu u gotovo svim disciplinama. (iPress)