Inicijativa za obranu Uljanika "Ne damo Uljanik, ne damo Pulu!" uputila je još jedno priopćenje kojim pozivaju na prosvjed za Uljanik.

- Radnici i radnice Uljanika, Puležani i Puležanke,

U želji da organiziramo izraz solidarnosti stanovnika Pule, Istre, ali i Hrvatske s predstojećom borbom radnika i sindikata za opstankom brodogradnje u Uljaniku, osnovana je Inicijativa za obranu Uljanika "Ne damo Uljanik, ne damo Pulu!". Inicijativu čine građani/ke i aktivisti solidarni sa radnicima Uljanika, kao i pojedinci iz raznih civilnih udruga i političkih stranaka.

Nakon osnivanja Inicijative počinju pristizati brojne podrške ostalih sindikata i organizacija civilnog društva, a peticiju u tek nekoliko dana potpisuje preko 1000 stanovnika Pule. Želja nam je da se iskazana solidarnost i podrška pokažu kao vrijedan zalog za daljnu radničku i sindikalnu borbu u Uljaniku.

U tom smislu pozdravljamo činjenicu da su danas konačno sindikati Uljanika sjeli za isti stol.

Međutim, unatoč višekratnim pozivima zadnjih tjedana na dijalog kao i nedavnom pozivu da se na prosvjedu obrate svojim članovima, radnicima, stanovnicima Pule i cijele zemlje s jasnom vizijom ujedinjene borbe za budućnost Uljanika iza koje možemo zajedno stati, rame uz rame, sudeći po medijskim napisima s njihove današnje konferencije, ruku solidarnosti su odbili.

U uvjetima globalne antisindikalne klime mnogi primjeri, širom svijeta ali i u nas (Petrokemija Kutina i Rafinerija Sisak), pokazuju kako je za uspjeh sindikalnih borbi protiv moćnih interesa jednostavno nužno uspostavljanje odnosa solidarnosti, komunikacije i koordinacije sa lokalnim stanovništvom. Zato ne pristajemo da nam se sa nekih strana poručuje kako se radnike i stanovnike Pule “ništa ne pita” i “ništa ne tiče”.

Okupljanjem u četvrtak u 18h na Trgu Portarata u Puli želimo pokazati kako se Pula i Istra protive daljnjem razaranju i rasprodaji Uljanika te uništavanju brodogradnje, pa čak i kad oni dolaze kao posljedica politika, pa i otvorenih ucjena Vlade RH i Europske komisije te uz podršku lokalnih vlasti.

Ne želimo Pulu kao pusti turistički resort!

Uz navedene razloge, prosvjedovat ćemo i protiv sustava u kojem nas se “ništa ne pita”!

U četvrtak će na Portaratu doći svi oni kojima je dosta da ih se baš nikad "ništa ne pita"! Doći će svi oni koji žele stati u obranu prave demokracije, a to znači demokratski nadzor nad gospodarstvom: ekonomsku demokraciju!

Sustav u kojem se radnike i stanovnike Pule "ništa ne pita" o Uljaniku i budućnosti njihovog grada, dovoljan je razlog za prosvjed! Imamo puno pravo, pa i obvezu, pokazati da želimo drugačiju, pravedniju i demokratskiju Pulu, Istru, Europsku uniju!

Podsjetimo, do relativno nedavno je i borba za osmosatni radni dan ili opće pravo glasa izgledala utopistički i “nerealno”, no to nije sprečavalo sindikate da ju podržavaju, pa čak i vode, često i pod cijenu ljudskih života!

Po prokušanom receptu “uništi, pa prodaj” Uljanik bi zajedno s Pulom, iz višetisućljetnog ponosnog i prkosnog grada bio pretvoren u jeftinu turističku destinaciju s uništenom brodogradnjom i potplaćenim, sindikalno nezaštićenim i obespravljenim konobarima/icama, čistačima/icama i lučkim radnicima/icama.

Interesne grupe povezane s upravom Uljanika i potencijalni investitori već napeti kao puške čekaju da, nakon 16.02. kada je zakazana Skupština dioničara, ulete u vlak zvan “restrukturiranje” i podijele plijen na ruševinama slavnog Uljanika.

Da bi se zaustavilo čerupanje Uljanika i Pule u mjesto izrabljivanja gdje će samo odabrani ubirati profit parazitirajući na grbači radne većine - potrebno je jedinstvo i opća mobilizacija javnosti u otporu prema tajkunizaciji Pule i solidarnost s radnicima Uljanika u predstojećoj borbi za Uljanik.

Odlučili smo jasno i glasno reći - DOSTA! NE DAMO ULJANIK, NE DAMO PULU!

Zato, izađimo na naše, pulske ulice u četvrtak, 15.02.2018. u 18.00 sati, na Portaratu, gdje će uz lokalne govornike/ce sudjelovati i dati podršku borbi za Uljanik i predstavnici borbenih sindikata iz cijele zemlje.

Svoj borbeni i protestni glas pustiti će i pulski zbor PRAKSA koji je nastao iz želje da se pjevanjem iskaže nezadovoljstvo sadašnjom socijalnom i ekonomskom situacijom u gradu i općenito u državi.

Dođite svi! Solidarnost je naša snaga, a otpor naša dužnost!

Vidimo se u četvrtak, 15.02.2018. na Portarati u 18.00 sati.

Inicijativa za obranu Uljanika "Ne damo Uljanik, ne damo Pulu!"

#NeDamoUljanik