Jaka mećava večeras je zahvatila središnju Istru. Snijeg snažnog intenziteta paralizirao je promet, a zbog prilično velike količine snijega, i do 25 centimetara, na cestama na području Grada Pazina, u ponedjeljak navečer, proglašeni su zimski uvjeti koji ostaju na snazi do opoziva.

U skladu s time zabranjen je promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, kao i za kamione iznad 7,5 tona, dok ostali sudionici u prometu moraju imati zimsku opremu.

Osim toga, skreće se pozornost vozačima da na ceste ne izlaze ako nije potrebno, dok se vozače koji se zateknu u prometu moli da vožnju prilagode uvjetima na cesti uz pojačan oprez.

Prema podacima policije, na cestama na izlasku iz Pazina u ponedjeljak navečer bio je zastoj zbog vozila koja su se zatekla u prometu bez zimske opreme.

Trenutno su sve zimske službe Istarskih cesta i Županijske uprave za ceste na terenu, čiste snijeg i posipavaju ceste.

Pojedina naselja ostala su bez električne energije.

Lokalne ceste u još su gorem stanju, a primjerice na cesti Tinjan-Muntrilj ima i polomljenih grana na kolniku. Koliko vidimo uopće ne čiste, stoga je promet otežan.

Treba spomenuti ogromne snježne “krpe” koje su padale 20-ak minuta na području Tinjana te brzo podebljale postojeći snježni pokrivač, neke su imale promjer veći od 5 cm!, javlja ekipa Istrameta.

Snijeg, nošen burom, povremeno pada i uz obalu! Hoće li se tijekom noći stvoriti i snježni pokrivač treba vidjeti. Na više prometnica proglašeni su zimski uvjeti, moguća je i poledica pa stoga budite oprezni u prometu, upozorava HAK.

Zimski su uvjeti u središnjoj Istri i na Ćićariji:

na dionici Istarskog ipsilona (B8) Kanfanar-Matulji i A9 Umag-Pula
DC44 čvor Nova Vas (A9)-čvor Lupoglav (A8);
DC48 čv. Baderna (A9) - čv. Rogovići (A8);
DC64 Pazin-Vozilići
DC201 GP Požane-Buzet (D44)
na području Općine Pazin proglašeno zimsko stanje odnosno zimski uvjeti radi otežanog prometovanja zbog velikih količina snijega.

Zbog niskih temperatura moguća je poledica na vlažnim dijelovima kolnika u unutrašnjosti. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i ne kreću na put bez zimske opreme. (iPress/foto Istramet)