Načelnik Medulina Goran Buić danas je predao vlast maškarama. Njihovi predstavnici iz Medulina Simeon i Marko Ukotić, iz Banjola Ivan Šebelja i Ivan Siljan te Andrea Terlević iz Pomera preuzeli su i ključeve Medulina.

Tako će Općinom Medulin vladati Pustonačelnik Simeone Ukotić tkz. Šime sa stručnim timom maškara.

Načelnik Općine Medulin naglasio je da među maškarama ima i jedna najstarija, ali najveselija maškara iz Banjola, Ivan Šebelja koji u maškare ide od malih nogu. Tom mu je prigodom načelnik uručio pohvalnicu i prigodan poklon paket. Oduševljen lijepom gestom Ivan Šebelja se zahvalio načelniku te uručio svim prisutnima poklon od Banjolskih krabulja, bukaletu s natpisom. Načelnik je poklon uručio i maškarama iz Pomera, i tako je započela vladavina Pustonačelnika Ukotića.

Pustonačelnik Ukotić najavio je neradni utorak kako bi svi mogli otići u maškare. Obećao je i izgraditi Dom za starije maškare kako bi se i „po stare“ dane maškare mogle zajedno družiti. S obzirom na situaciju, sada već bivši načelnik Goran Buić zaključio je da će morati otići na „ferije“ te im zaželio sretnu vladavinu.

Ovogodišnji program maškara na području općine Medulin započinje u subotu, 10. veljače 2018. godine, maškaranim povorkama u Banjolama, Pomeru i Premanturi, a nastavlja se u utorak 13. veljače 2018. godine na glavnoj manifestaciji u Medulinu.

U subotu, 10. veljače 2018. godine već tradicionalne maškare u Banjolama održati će se u organizaciji Banjolskih krabulja i Mjesnog odbora Banjole. Program započinje u 9.30 sati kada će maškare krenuti iz Indija u povorku po mjestu. Banjolske krabulje će obilaziti mjesto u pratnji harmonikaša do 19 sati kada će se u Društvenom domu održati čitanje šentence, a na otvorenom paljenje pusta. Nakon spaljivanja pusta zabava će se nastaviti u Društvenom domu uz besplatnu hranu i piće, a za dobru zabavu biti će zadužen Domino band.

Istoga dana s početkom u 14 sati u Pomeru će maškare sa „bunara“ započeti svoju povorku, a čitanje šentence i paljenje pusta biti će u 19 sati na Trgu kod bunara. Zabava za sve maškare održati će se u restoranu „Zlatna školjka“ uz nastup skupine In vino veritas.

Mještani Premanture u subotu, 10. veljače 2018. organiziraju maškaranu povorku dječjih maškara, s početkom i okupljanjem u 16 sati kod fontane, dok će druženje i animacija za najmlađe biti od 17 sati u prostoru JU Kamenjak - zgrada stare Škole. Premanturci pozivaju sve zainteresirane mještane i posjetitelje da im se pridruže u fešti povodom ovogodišnjim maškara.

Glavna manifestacija će se održati u utorak 13. veljače 2018. god u Medulinu. Svoju maškaranu feštu prvi započinju mališani iz vrtića s područja općine i nižih razreda osnovne škole. Program za najmlađe započinje u 9.30 sati kada se održavaju male maškare u šatoru kod Malina na vitar, a organiziran je dolazak mališana iz svih vrtića s područja općine Medulin, kao i nižih razreda osnovne škole Medulin te područne škole Banjole. Šetnju maskiranih skupina mališana medulinskom rivom pratiti će zvuk harmonike, a potom će uslijediti predstavljanje i zabava svih skupina u šatoru kod Malina.

Maškarana povorka medulinskih velikih maškara svoj obilazak započinje u 10 sati, po starom vjerovanju rastjerujući zlu sreću i pokazujući krivca za sve nedaće u prethodnoj godini. Nakon cjelodnevnog obilaska kuća i mještana, medulinske će maškare tradicionalno s početkom u 19 sati, održati čitanje šentence i paljenje pusta na Medulinskoj placi, a dijeliti će se i fritaja za sve maškare.

U 21 sat u šatoru kod Malina na vitar slijedi cjelonoćna zabava uz koncert Lidije Bačić i DJ Nikolu z Kukurini. Ulaz je za sve posjetitelje slobodan, a za najbolje maskirane grupe, parove i pojedince osigurane su bogate nagrade, javljaju iz Medulina. (iPress)