Dvije knjige iz serije Umjetnička baština istarske crkve - "Kiparstvo 1, od 4. do 13 stoljeća" i Kiparstvo 2, od 14. do 18. stoljeća", predstavljene su u utorak u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrtu (MUO), a riječ je o djelima sakralne umjetnosti koja su se stoljećima čuvala u crkvama i samostanima na području sadašnje Porečke i Pulske biskupije.

Ta je sakralna umjetnost u velikoj mjeri bila nepoznata širokoj publici, a dijelom i stručnoj i znanstvenoj javnosti.

U dvije monografije obrađeno je oko 260 umjetnina na ukupno 750 stranica s više od 600 reprodukcija, a svi su tekstovi tiskani usporedno i na talijanskom jeziku.

Svaka knjiga sadrži uvodna poglavlja u kojima se osvjetljavaju osobine crkvene umjetnosti u Istri u pojedinom povijesno-stilskom razdoblju kao i katalog umjetnina s ilustracijama.

Prvu knjigu o kiparstvu od 4. do 13. stoljeća napisao je dr. Ivan Matejčić, povjesničar umjetnosti i konzervator. Matejčić ističe kako su uspjeli okupiti najbolje stručnjake za pojedina povijesna razdoblje i određenu umjetničku vrstu.

Prava knjiga je predstavljena prije dvije godine, a druga prije pola godina, a sada došlo se do ideje da se sada predstave i u Zagrebu, naglasio je.

"Meni osobno je izazov da Istra može tako reprezentativno i opširno pokazati svoju umjetničku baštinu. Istra je možda jedna od najgušćih regija u Hrvatskoj što se tiče umjetničke baštine, pri čemu je u 90 posto riječ o crkvenoj baštini, budući da se u prošlosti  većina umjetnina radila za crkvu. Ponosni smo na to što jedna mala sredina, odnosno županija, ima snage odvojiti sredstva, a radi se o stotinama tisuća kuna, za jedan vrijedni kulturni projekt", rekao je dr. Matejčić.

On je ujedno urednik cijele serije Umjetnička baština istarske crkve, u sklopu koje bi u idućih 5-6 godina trebalo biti izdano još pet knjiga, gdje će biti  kataloški obrađeno i vrhunski reproducirano ukupno 3000 umjetnina.

Koautorica druge knjige o kiparstvu od 14. do 18. stoljeća i voditeljica Kuće fresaka u Draguču Sunčica Mustač, povjesničarka umjetnosti i konzervatorica, kaže kako su u knjigama prezentirana i nova otkrića do kojih se došlo u posljednjih desetak godina, koja su naišla i na veliki interes inozemne stručne javnosti.

Seriju Umjetnička baština istarske crkve pokrenuli su 2013. godine Upravi odjel za kulturu Istarske županije i Istarska kulturna agencija s ciljem valorizacije cjelokupne sakralne  baštine nastale na području Istre od 4 . do 19. stoljeća.

Predviđeno je izdavanja ukupno sedam knjiga koje će biti podijeljene prema umjetničkih vrstama pa će, uz dvije objavljene o kiparstvu, biti predstavljeno i slikarstvo, arhitektura te umjetnički izrađeni liturgijski predmeti, relikvije, ruha i zvona.

(Hina)