Nakon više od dvije godine od podizanja USKOK-ove optužnice protiv 24 osobe s područja Istre, Rijeke i Zadra, među kojima i tri inspektora te jedan krim-policajac Odjela kriminaliteta droga PU istarske, zbog zločinačkog udruživanja radi trgovine drogom, davanja i primanja mita te zlouporabe položaja i ovlasti, sutra bi na Županijskom sudu u Rijeci trebalo početi suđenje.

OGLAS

HDZ-Uskrs-2023


Podsjetimo, USKOK-ovom optužnicom 'mozgom' istarsko-riječke zločinačke organizacije smatra se Andrej Butković iz Rojnića kraj Barbana. On se tereti da je tijekom 2012. i 2013. godine organizirao mrežu preprodavatelja droge na području Istre i Rijeke. Uglavnom je riječ o osobama s pulskog i riječkog područja.

Prvo je povezao troje Puljana Katarinu Gonev, Osmana Ibrahimovića i Alena Mihovilovića radi nabave, krijumčarenja, skladištenja i preprodaje većih količina heroina, kokaina i marihuane na području Istarske, Primorsko-goranske i Zadarske županije, a potom je organizirao cijelu mrežu preprodavatelja među kojima su Goran Miličić te Lina Steblaj Miličić iz Poreča, Zadrani Tomislav i Ana Živalj, Saša Vezmar iz Pule te Riječani Albent Jusufi, Maliće Mutiši, Samir i Vesna Ferizi te Alija Sulejman i Hamza Jusufi.

Prema optužnici, veće količine heroina nabavljao je i Elvis Kuljek iz Pule za kojega je, osim gore spomenutih, drogu raspačavao i Edvard Rovis iz Pule koji se u međuvremenu nagodio s Uskokom.

Inspektor Odjela za droge glavni 'oslonac' dilerima

No, u svom kriminalnom djelovanju Butković je najveći 'oslonac' imao u trojici inspektora i jednom krim-policajcu Odjela kriminaliteta droga PU istarske koje je predvodio Amir Jusufović. On je, prema optužnici, od 2008. godine pa do uhićenja u veljači 2014. godine omogućavao dvojici pripadnika krim-miljea prodaju heroina na području Istre obavještavajući ih o postupanju policije i pravosudnih tijela, a za što je primio najmanje 130 tisuća eura mita.

Amir Jusufović Đuzi, inspektor Odjela za droge PU istarske je, podsjetimo odlikovan spomenicama Domovinskog rata i domovinske zahvalnosti i medaljom za Oluju.

No, Butkoviću ne samo da je prodavao informacije, već i skrivenu drogu drugih dilera koji su bili pod nadzorom policije. Tako je jednom prilikom, prema optužnici USKOK-a, nakon što je saznao mjesta gdje se nalazi skrivena droga, Jusufović, prvo iz jednog paketa žlicom izvadio 90 grama kokaina i predao ga Butkoviću, a potom su otišli do drugog mjesta gdje su bila skrivena četiri paketa heroina, koje je Jusufović uzeo i predao Butkoviću za što je od njega zauzvrat primio 20.000 eura.

Jusufović se tereti i da je u zajedničko djelovanje povezao Butkovića i Gorana Frančulu iz Pule te im je, koristeći se službenim informacijama koje su mu bile dostupne, omogućio zaštitu od policijskog postupanja prilikom preprodaje heroina. Podsjetimo, Frančula je u svibnju ponovo uhićen u akciji 'OSA' kada je pao s više od 2 kilograma heroina. Među optuženim policajcima su i Sebastian Ivančić, kojeg se tereti da je Butkoviću omogućio neometano preuzimanje veće količine heroina, Željko Radolović koji mu je također prodavao informacije o postupanju policije te Krešimir Ćorluka kojeg se tereti da je, radi daljnje prodaje, nabavio veće količine marihuane i tvari koje se mogu upotrijebiti za izradu droge.

Suđenje pred sudskim vijećem pod predsjedenjem sutkinje Ike Šarić trebalo bi potrajati cijeli tjedan. (iPress)   

Vezani tekst:

Optužnica: Inspektor Amir Jusufović od istarskih narko-dilera primio više od 100.000 eura