BUZET – Istra je pretvorena u praonicu novca, pretvara se u narko-destinaciju gdje je dobro došao svatko tko ima bijelog praha, opljačkana je od svojih 'najboljih sinova' koji su javno pretvorili u privatno. Kako je to bilo moguće? Tako što predsjednici i premijeri sprječavaju rad institucija kad je riječ o njihovim političkim partnerima, rekao je danas uvodno Damir Kajin, saborski zastupnik i predsjednik Istarskih demokrata na konferenciji za medije u sklopu teme „Dešifrirani IDS. Od ubojstva Martine Duras do kompostane u Buzetu. Tko iz vrha IDS-a iza svega stoji".

Investitor u kompostanu Miletićev zrman

Da bi odgovorio na to pitanje, Kajin je podsjetio da se kao investitori u planiranu kompostanu u buzetskoj Maloj Hubi, uz dvojbenu slovensku ekipu, pojavljuju Igor Krota i Sandro Stipančić, dok lokalna IDS-ova vlast ide protiv naroda. – Trebalo nam je pet mjeseci da shvatimo da cijelu priču gura predsjednik IDS-a Boris Miletić. Stipančićeva pokojna majka i Miletićeva pokojna majka su, naime, sestre. A da je iza svega vrh IDS-a vidljivo je i iz angažmana agencija Ipsos Puls i Manjgura. Ovo je, dakle, ozbiljna igra, rekao je Kajin. Potvrdio je također da su Krotina supruga i supruga župana Valtera Flega kume. – Flego je tu, međutim, manje bitan. Njegova je zadaća da šuti i sluša, pa ga se oko kompostane uopće ne čuje, ali sve zna, rekao je Kajin.

Na naš je upit o informacijama o dosadašnjim Krotinim i Stipančićevim poslovima, Kajin iznio da se 'uz ovu ekipu vežu sumnjiva postupanja u Ukrajini'. – U nalazu revizije Ministarstva financija Ukrajine navodi se da je je riječ o institucionalnom pranju novca kroz stvaranje paravanskih tvrtki kako bi se sakrila prava narav transakcija. Također, veže ih se uz osnivanje cijelog niza off-shore tvrtki, kao i s aktivnostima u Republici Srpskoj povezanih s članovima obitelji Milorada Dodika. Mediji također spominju i činjenicu da su nekretnine Ive Pukanića, nakon prvog pokušaja ubojstva, preuzele Stipančićeve tvrtke, kaže Kajin.

Istarski demokrati ne žele surađivati s Josipovićem

Objavio je i da Istarski demokrati ne kane politički surađivati s bivšim predsjednikom Ivom Josipovićem, koji istu PR agenciju 'dijeli' s IDS-om, a Manjgura je, kaže, iz istarskih javnih poduzeća izvukla više nego Fimi medija iz hrvatskih za račun HDZ-a. - Istra je zadnjih 12 godina blokirana i bez investicija zbog pogodovanja i reketa, a da bi se on mogao provoditi pod kontrolu je trebalo staviti DORH, policiju i medije. Naše je da Istru oslobodimo straha i doprinesemo da svi imaju jednake šanse, zaključio je Kajin.

Dotaknuo se i teme vojnog mimohoda povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti. – Mimohod se pretvara u paradu taštine i ova komedija mora prestati. Ustav je nedvosmislen i kaže da vojskom zapovijeda predsjednik države. Stoga, umjesto da se dijeli nacija i polarizira politička scena, neka se zatraži tumačenje Ustavnog suda. (MBM)