Baner
Hrvatska
NASLOVNICAISTRAGRADOVI I OPĆINECRNA KRONIKAHRVATSKAVAŠE VIJESTIGOSPODARSTVOKULTURASPORTSVIJETMAGAZINWEB KUHINJAZDRAV ŽIVOTTECHNOĐIR PO ISTRI

Život u dvije smjene: Zašto kućanske poslove u 83 posto slučajeva obavljaju isključivo žene?

Objavljeno: 03.11.2017. | 15:02

Zadnja izmjena: 03.11.2017. | 15:08Pošalji na:

 
 
 

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić u petak je u Rijeci ocijenila da posljednja istraživanja na uzorku od 600 žena u Hrvatskoj imaju izrazito ponižavajuću i poraznu statistiku te pokazuju da kućanske poslove u 83 posto slučajeva obavljaju gotovo isključivo žene, a u 58 posto slučajeva žene u obitelji skrbe o djeci.

Pravobraniteljica u Rijeci sudjeluje na regionalnoj konferenciji "Život u dvije smjene: pomirenje poslovnog i privatnog" koja se održava u sklopu  EU-projekta "Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života".

Zaposlene žene, ističe, moraju odrađivati dvostruki teret, u obitelji i na poslu, a to se izuzetno teško odražava na usklađivanje njihova obiteljskog i poslovnog života. To želimo osvijestiti i razgovarati s poslodavcima, da stvaraju pozitivno obiteljsko okruženje zaposlenih, i očeva i majki, dodala je Višnja Ljubičić.

Naglasila je da tijekom projekta obilazi županije, koje na lokalnoj razini mogu puno učiniti na otvaranju i subvencioniranju javnih servisa - vrtića, dnevnog boravka za djecu ili starije, koji mogu omogućiti što bolje usklađivanje obiteljskog i poslovnog života. Tako žena koja se odluči za majčinstvo neće morati praviti izbor, razmišljati hoće li raditi, ostati kod kuće, ostaviti tržište rada ili  strahovati od otkaza, rekla je.

Pravobraniteljica Višnja Ljubičić izvijestila je da najviše pritužbi prima na postupanje poslodavaca, u području rada, zapošljavanja i socijalne sigurnosti, a u 80 posto slučajeva pritužuju se žene, na osnovi diskriminatorne prakse na tržištu rada, dobi i majčinstva. Kada utvrdimo diskriminatornu praksu poslodavcima šaljemo inspekcije, pa se tada u pojedinim slučajevima provode prekršajni postupci, dok neki poslodavci uvažavaju upozorenja i preporuke institucije pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, istaknula je.

Regionalna konferencija financira se kroz program Europske komisije za ekonomsko osnaživanje žena, nositeljica EU-projekta, koji je u završnoj fazi, je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske. Partneri su Hrvatsko narodno kazalište u Splitu, Udruga Riječi/Prave/Predstave i Spona Code, a projekt podupiru Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Ministarstvo poduzetništva i obrta.

Ciljevi projekta su uklanjanje rodnih stereotipa, nametnutih rodnih uloga, „muških" i „ženskih"profesija, usklađivanje obiteljskog i poslovnog života za žene i muškarce, uklanjanje nejednakosti unutar obitelji, edukacija poslodavaca o važnosti senzibiliziranog pristupa prema majkama i promoviranje aktivne uloge očeva u formativnim godinama razvoja djeteta.

Projekt je započeo u siječnju 2016., završit će početkom 2018., a sudionici su na inovativan način radili s učeničkom populacijom te su kazališnu umjetnost koristili kao alat za promociju važnosti rodne ravnopravnosti i jednake mogućnosti za djevojke i dječake.

U završnoj fazi projekta u rad su uključene lokalne zajednice te su održane regionalne konferencije u Zadru, Rijeci, Osijeku i Zagrebu gdje su se razmatrali problemi s kojima se žene susreću na tržištu rada, opterećenost u privatnoj sferi zbog koje vrlo često trpi karijerni put žene te potencijalni preduvjeti za pomirenje profesionalnog i obiteljskog života.

(Hina)  
Komentari (7)
Ili da žena glumi privjesak vrlim IDS-ovim mužjacima
7 Nedjelja, 05 Studeni 2017 15:41
Nova snaga
i otvara bezvezne kulturne događaje.

Nisam vidio da postoji neka razlika, osim što ovi ovdje jesu nešto finiji.
žena nije stvorena za mudraca nego za madraca
6 Nedjelja, 05 Studeni 2017 11:15
arbašpanja
to nam vrli 'rvatine i ustašoidi poručuju svojm bezvezarijama
5 Nedjelja, 05 Studeni 2017 07:09
joso
apsolutno ste u pravu...
otpisani i paris hilton
4 Subota, 04 Studeni 2017 13:52
Kitz
nemam nista za dodati, u potpunosti ste u pravu...
3 Subota, 04 Studeni 2017 12:58
paris hilton
Da ljevičari nisu inzistirali da se i sve žene zaposle ovaj problem ne bi postojao
2 Subota, 04 Studeni 2017 07:49
joso
većinom je to patrijahalni odgoj...uvijek su žene imale glavnu riječ u kući(ma kako god to izgledalo)one su kuhale spremale,odgajale.i to žene za majke i domačice a muškarce za one koji će privređivati i donositi hranu..stoljećima tako ...i sada bi se to trebalo promjeniti u momentu??..ravnopravnost je uglavnom na papiru,a i žene su pomalo tu krive jer su prihvatile podjele na "muški" i "ženski" posao..pa čak i zadrte feministkinje znaju reći "to je muški posao"..
1 Petak, 03 Studeni 2017 22:56
otpisani
Kakva je to glupost da je obavljanje kućnih poslova ponižavajuće za ženu??
Po kojoj logici bi muškarac, pored zdrave i normalne žene -majke, trebao odrađivati njezin posao oko djece? Ili, zašto bi žena trebala odrađivati poslove koji su u muškoj domeni?

To su sve sranja koja proizlaze iz zlonamjerne kampanje ispiranja i zaluđivanja ženskih mozgova o nekakvom ekstra pravu na oslobađanju od prirodnih dužnosti koje kao žena i majka mora odraditi.
Dužnosti muškarca i žene ne treba i ne smije se izjednačavati, naprosto zato što žena i muškarac nisu psiho-fizički jednaki ali svakako oboje su ravnopravni u svojim različitostima.
Glupo je nametati ideju da teret dužnosti treba "vagati" pa onda jednako dijeliti. Dužnosti u braku i obitelji moraju biti prihvaćene konsenzusom, uvažavajući prirodne razlike.

"...promociju važnosti rodne ravnopravnosti i jednake mogućnosti za djevojke i dječake." ...glupost na kvadrat!!

Na žalost, sve je veći prodor ideja i običaja sa trulog (kapitalističkog) zapada, kojim vladaju pederi, lezbijke, pedofili i psihopate svih vrsta, pa će i kod nas normalne obitelji pomalo nestajati (žena, kojoj djeca i muž znače teret i brigu umjesto ljubavi i zadovoljstva sigurno nije stup obitelji kako je nekad bila).
JOŠ U RUBRICI
Plenković u četvtak i petak na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu
Splitski gradonačelnik Krstulović Opara ima melanom i metastaze na mozgu
Dalić o spašavanju Uljanika: Brodogradilište treba što prije pristupiti restrukturiranju i izboru strateškog partnera
VRO Maslenica putokaz i uzor u djelovanju za dobrobit Hrvatske
Komadina: 3. maj će i dalje graditi brodove, a opremanje bi se se eventualo radilo u Uljaniku
U hrvatskim skloništima više od 1000 pasa, udruge apeliraju na udomljavanje

NAJNOVIJE VIJESTI

<
1 / 4
>

NAJKOMENTIRANIJE

NAJČITANIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI

NAJČITANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

NAJKOMENTIRANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

Mahjongg
Igrano:419752
293185Gost
Bejewel
Igrano:153277
8984Gost
Tetris
Igrano:121322
1318500Gost
Pacman
Igrano:73373
165390Gost
Gold miner
Igrano:54532
420000Gost
Jamb
Igrano:40910
1322Gost
Snake
Igrano:20949
3814Gost
Hexxagon
Igrano:17576
58Gost
Frogger
Igrano:15523
15170Gost
Invaders
Igrano:12254
111730lab
Simon
Igrano:10190
27Gost
Sudoku
Igrano:10176
148000Gost
Crvena Brada
Igrano:8644
Gost
Opasno nebo
Igrano:8451
Gost
Gurni Pingvina
Igrano:7989
Gost
Jetpack Stan
Igrano:7857
19715Gost
Ufo Joe
Igrano:7375
Gost
Ninja Kid
Igrano:6906
6000Gost
Ninja
Igrano:6778
Gost
Klonovi
Igrano:6279
Gost
1
2
3
4

iPress.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice iPress.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice iPress.hr kliknite na SLAŽEM SE