Baner
Hrvatska
NASLOVNICAISTRAGRADOVI I OPĆINECRNA KRONIKAHRVATSKAVAŠE VIJESTIGOSPODARSTVOKULTURASPORTSVIJETMAGAZINWEB KUHINJAZDRAV ŽIVOTTECHNOĐIR PO ISTRI

Petrov: Država neće spašavati Todorića

Objavljeno: 15.03.2017. | 11:56

Zadnja izmjena: 15.03.2017. | 12:08Pošalji na:

 
 
 

Predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov izjavio je u srijedu da je Ivica Todorić odgovoran za stanje u Agrokoru, pa od njega očekuje da povuče racionalne poteze i shvati da Vlada HDZ-a i Mosta neće provoditi politiku od prije 20 godina.

Petrov je u Saboru na upit novinara o planu spašavanja Agrokora kojem, po pisanju medija, prijeti slom zbog prezaduženosti i pritiska vjerovnika, rekao da su Todoriću "dosadašnji političari dali priliku da izraste na ovu razinu, pa da može utjecati na ovakav način na tržište".

Nitko osim Ivice Todorića nije odgovoran za stanje u Agrokoru i zato očekujemo prvo od njega da povuče racionalne poteze i shvati da zajednička Vlada HDZ-a i Mosta neće provoditi politiku od prije 20 godina, poručio je Petrov.

Država neće spašavati Todorića, već će braniti gospodarski sustav i štititi po potrebi interese Hrvatske, jer Agrokor je po broju svojih tvrtki i tvrtki koje posluju s njim strateška kompanija za hrvatsko gospodarstvo.

"Upravo zato država će po potrebi braniti gospodarski sustav vlastite zemlje, a oba partnera u Vladi, i HDZ i Most, zajednički će biti spremni djelovati ako dođe do potrebe", istaknuo je Petrov.

Brkić: Država ne bi smijela pomagati izvan zakonskog okvira

Vjerojatno neće doći do kraha Agrokora, no moguće je veliko preslagivanje, uključujući i vlasničko, pri čemu država ne bi smjela pomagati privatnoj kompaniji izvan okvira unutar kojeg pomaže i ostalima, smatra ekonomski analitičar i profesor Fakulteta političkih znanosti Luka Brkić.

Sve veći interes za probleme Agrokoru početkom godine potaknut je sniženjem kreditnog rejtinga tog koncerna, pri čemu su dvije vodeće agencije ponajprije upozorile na njegovu visoku zaduženost i rastući rizik refinanciranja dugova.

Prema podacima iz financijskih izvješća objavljenim na internetskim stranicama koncerna, obveze Agrokora krajem rujna prošle godine iznosile su 45,2 milijarde kuna. Od toga se na dugoročne obveze Agrokora odnosi 20,3 milijarde kuna, dok kratkoročne obveze ukupno iznose 24,9 milijardi kuna. Najveći dio kratkoročnih obveza činee obveze prema dobavljačima, koje su krajem rujna prošle godine dosegnule 16,2 milijarde kuna.

Na upit što bi za hrvatsko gospodarstvo značilo da Agrokor dođe u situaciju da ne može otplaćivati svoje dugove dobavljačima i kreditorima, Brkić je za Hinu istaknuo kako bi to zbog veličine same kompanije izazvalo velike i značajne potrese u hrvatskom gospodarstvu.

"Radi se o najvećoj hrvatskoj i regionalnoj kompaniji, prema tome pad, propast ili veliki tektonski poremećaj u okviru takvog poslovnog subjekta mora imati višestruke učinke, mora imati neki tsunami efekt koji ne bi bio mali. Izvan svake dvojbe je da bi to izazvalo dosta velike probleme u gospodarstvu ove zemlje", rekao je Brkić.

Vezano uz pitanje bi li država na bilo koji način trebala intervenirati u slučaju Agrokora, Brkić odgovara kako na to nema jednoznačnog odgovora ni u struci ni u politici. Po njemu, ne stoji argument da je netko prevelik da bi propao, a koji se koristi i u ovoj priči, kao i kroz povijest, i to u razvijenijim ekonomijama od naše.

Kroz tu vrstu argumentacije, kaže, istodobno se provlači loše politikantstvo na način da se tvrdi da je netko prevelik pa ne smije propasti, a propada niz drugih manjih kompanija dok se velike spašavaju. U tom je smislu istaknuo primjer zadnje velike financijske krize u SAD-u i Europi.

"Država treba brinuti o poslovnim subjektima, o efikasnijoj i pravednijoj alokaciji resursa, o zakonodavnom okviru u kojem se čitavi procesi tržišnih posredovanja događaju. O svemu tome treba brinuti, ali indirektno. Direktno zadiranje u privatni sektor na način da se nekoga  iz privatnog sektora favorizira u odnosu na nekoga drugoga politički je vrlo osjetljivo. Načelno se u situaciji Agrokora država treba brinuti na način kao što se brine i o ostalima. Međutim, ne može se, u bilo kojoj hipotetskoj, pa ni u ovoj konkretnoj situaciji, prema nekima postavljati s majčinskim, a prema drugima s maćehinskim osjećajima", kaže Brkić.

Također, Brkić ne vjeruje da će doći do propasti kompanije, no predviđa njezino veliko preslagivanje, vjerojatno i vlasničko. "U ovom trenutku nemoguće je predvidjeti što će se događati. Ponavljam, mislim da neće doći do kraha u onome smislu da će kompanija biti likvidirana. Vjerojatno je i dobro da to tako ne bude", zaključio je Brkić.

I Jakša Puljiz s Instituta za razvoj i međunarodne odnose smatra da bi veliki potresi u Agrokoru mogli zatresti hrvatsko gospodarstvo.

"Pa i više od toga, jer multiplikativni učinak toga bi bio i značajno veći jer bi veliki broj poduzeća koja sad posluju s Agrokorom došlo u nezavidnu situaciju. Tako da zaista slažem da država treba aktivno pratiti što se događa i kako u skladu sa svojim mogućnostima pomoći. Naravno, financijske operacije u tom smislu su isključene, s obzirom na stanje u državnom proračunu, a niti je to uloga države", istaknuo je u utorak Puljiz, odgovarajući na upit novinare Hrvatskog radija u emisiji "U mreži prvog".

Na upit kako bi država mogla pomoći Agrokoru zapadne li u teškoće s vraćanjem dugova, Manica Hauptman, savjetnica za gospodarska pitanja u Predstavništvu Europske komisije Hrvatskoj kazala je da sve treba biti unutar zakonskog okvira.

"Sve unutar zakonskog okvira i svih pravila o konkurenciji otvorenog tržišta. Mi pratimo situaciju, naravno, jer može imati veliki utjecaj i na zaposlenost, i na fiskus, ali za sada smo u ulozi promatrača", istaknula je u srijedu Hauptman, odgovarajući na upit novinarke u "U mreži prvog".

Mladen Vedriš s katedre za ekonomske znanosti Pravnog fakulteta u Zagrebu, pak, u istoj je emisiji naglasio da država ne bi trebala sudjelovati u pomaganju Agrokora izravno s financijskim sredstvima. "Ne direktno s nekim financijskim sredstvima, ali itekako mora biti upoznata sa stanjem i sudjelovati u pronalaženju rješenja u smislu partnerstava, razgovora s bankama itd., da da jednu potporu restrukturiranju, a ne da ona provodi restrukturiranje", izjavio je Vedriš.

Probleme koncerna u vlasništvu Ivice Todorića pažljivo prate i u Vladi u kojoj su jučer potvrdili da je početkom ožujka održan sastanak predstavnika Vlade, Sabora i Agrokora na kojemu je analizirano stanje u tom koncernu.

"Vlada prati situaciju u Agrokoru zbog njegove važnosti za hrvatsko gospodarstvo. Upoznati smo sa snižavanjem kreditnog rejtinga Agrokora i u više smo navrata naglasili odgovornost vlasnika i uprave za sveukupno poslovanje kompanije. U tom kontekstu održan je i sastanak predstavnika Vlade, Hrvatskog sabora i Agrokora. Partneri u Vladi (HDZ i MOST) prepoznaju značaj Agrokora za hrvatsko gospodarstvo, njegove brojne dobavljače, partnere i zaposlenike. Informirani smo da tvrtka poduzima napore i razmatra različite opcije za stabilizaciju svog poslovanja. Želimo da u tome uspiju i pratit ćemo situaciju pozorno i dalje", priopćili su iz Vlade.

Da je sastanak održan te da Vlada prati razvoj događaja potvrdio je sinoć za RTL televiziju i ministar financija Zdravko Marić, koji je prije dolaska na mjesto ministra radio u Agrokoru.

Na pitanje je li situacija u Agrokoru uistinu tako ozbiljna i nudi li vlasnik sa svoje strane neka rješenja, odgovorio je da se, koliko Vlada zna, radi "vrlo aktivno na cijeloj problematici, kako s perspektive ukupnog duga i zaduženosti, tako i s perspektive aktualnih trendova u smislu obveza." Najveći naglasak i jest prema segmentu dobavljača, rekao je Marić.

Početkom ove godine dvije su vodeće rejting agencije snizile rejting Agrokora.

Najprije je agencija Moody's početkom siječnja snizila rejting Agrokoru s B2 na B3, a vjerojatnost bankrota s B1-PD na B3-PD zadržavši stabilne izglede, da bi u veljači i snizila na negativne.

Rejting Agrokora snizio je i Standard & Poor's i to na B-, s negativnim prognozama.

(Hina/foto HINA)

  
Komentari (4)
4 Srijeda, 15 Ožujak 2017 20:13
Romel
Todorica treba zatvoriti kao i njegovu obitelj na duge zatvorske kazne,a njega osobno mozda i streljati.
Vi koji kupujete kod njega,placate njemu PDV a on drzavi ne,i jos mu vecinu duga oproste.Onda neka i on prodaje robu bez istoga.
Kad propadne AGROKOR,mali dobavljaci ce procvjetati,s bilo kojim drugim lancem.Ma ima jos puno toga al i onako nitko ne cita.
Ma 'ko to more platit?
3 Srijeda, 15 Ožujak 2017 17:27
rocco
Prije par dana, na onoj tajnoj sjednici u Vladi, Petrov je predlozio da se Agrokor nacionalizira!
Mozda i nije tako naivan. Kada bi Agrokor postao drzavno poduzece, neretljanski uhljebi bi zauzeli sve vazne pozicije, otkupna cijena mandarina bi narasla u nebesa, svi bi fino trpali veliku lovu u djep, u Metkovicu bi se vozili samo Mercedesi a Bozo bi postao car umjesto Jamba.
Final countdown
2 Srijeda, 15 Ožujak 2017 17:03
rocco
Petrov je naivac. Agrokor ima preko 60 milijardi kuna duga (barem sto se javno zna!?) a proracun RH je 120 milijardi. Kako bi onda drzava mogla pomoci, kad i sama ima rejting u smecu? Interesantno je da Maric krije enormni porezni dug Todorica (navodno 600 M eura!?), pravdajuci se poreznom tajnom. Kako to da ta ista porezna tajna ne vrijedi za ostale porezne obveznike u onom famoznom popisu duznika porezne uprave?
1 Srijeda, 15 Ožujak 2017 16:57
Damir Kajin
Todorića je devedesetih izabrala politika, ali teško da mu danas politika može pomoći, upavo suprotno: da bi političari pomogli sebi lišit će se Todorića (već traže da abdicira). Kako se Todorić odužio politicarima? Tako, što bi ih po okončanju mandata, zapošljavao u svoje tvrtke. Od istarskih nadalje. Možemo pretpostaviti da je nekome vraćao usluge. U HR Agrokor zapošljava preko 40000 radnika, a imaju ukupne obveze od cca 60 mlrd. kn. ISTRA-AGROLAGUNA. IDS traži da se prodaje poljoprivredno zemljšte. Naučili su kupovati za kn po metru kvadratnom. Ne činite to. Zakup je rješenje. Agrolaguna posjeduje 1500 hektara. Neka im se urbanizira samo 2 ha i neka ih prodaju, sa tih 2 ha kupit će svih preostalih 1498 ha. Ne radite to.

Damir Kajin
JOŠ U RUBRICI
Plenković u četvtak i petak na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu
Splitski gradonačelnik Krstulović Opara ima melanom i metastaze na mozgu
Dalić o spašavanju Uljanika: Brodogradilište treba što prije pristupiti restrukturiranju i izboru strateškog partnera
VRO Maslenica putokaz i uzor u djelovanju za dobrobit Hrvatske
Komadina: 3. maj će i dalje graditi brodove, a opremanje bi se se eventualo radilo u Uljaniku
U hrvatskim skloništima više od 1000 pasa, udruge apeliraju na udomljavanje

NAJNOVIJE VIJESTI

<
1 / 4
>

NAJKOMENTIRANIJE

NAJČITANIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI

NAJČITANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

NAJKOMENTIRANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

Mahjongg
Igrano:419756
293185Gost
Bejewel
Igrano:153277
8984Gost
Tetris
Igrano:121322
1318500Gost
Pacman
Igrano:73373
165390Gost
Gold miner
Igrano:54532
420000Gost
Jamb
Igrano:40910
1322Gost
Snake
Igrano:20949
3814Gost
Hexxagon
Igrano:17576
58Gost
Frogger
Igrano:15523
15170Gost
Invaders
Igrano:12254
111730lab
Simon
Igrano:10190
27Gost
Sudoku
Igrano:10176
148000Gost
Crvena Brada
Igrano:8644
Gost
Opasno nebo
Igrano:8451
Gost
Gurni Pingvina
Igrano:7989
Gost
Jetpack Stan
Igrano:7857
19715Gost
Ufo Joe
Igrano:7375
Gost
Ninja Kid
Igrano:6906
6000Gost
Ninja
Igrano:6778
Gost
Klonovi
Igrano:6279
Gost
1
2
3
4

iPress.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice iPress.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice iPress.hr kliknite na SLAŽEM SE