Baner
Hrvatska
NASLOVNICAISTRAGRADOVI I OPĆINECRNA KRONIKAHRVATSKAVAŠE VIJESTIGOSPODARSTVOKULTURASPORTSVIJETMAGAZINWEB KUHINJAZDRAV ŽIVOTTECHNOĐIR PO ISTRI

Komadina nema većinu u Županiji, neuspjelo konstituiranje Skupštine

Objavljeno: 19.06.2017. | 15:05

Zadnja izmjena: 19.06.2017. | 16:35Pošalji na:

 
 
 

RIJEKA – Konstituiranje Županijske skupštine Primorsko-goranske županije u ponedjeljak prijepodne nije uspjelo, pa su predstavnici MOST-a i Akcije mladih (AM) najavili svog kandidata za predsjednika skupštine Marija Alempijevića (AM), što je HDZ podupro, dok je župan Zlatko Komadina (SDP) izjavio kako ostaje kod svog prijedloga da za predsjednika Županijske skupštine bude izabran Franjo Butorac (PGS).

Butorac, kojeg je predložila koalicija SDP-PGS- IDS-HSU-HSS danas nije dobio potrebnu većinu, tj. dobio je 23 od mogućih 46 glasova.

Koalicija SDP-PGS- IDS-HSU-HSS osvojila je na nedavnim lokalnim izborima 22 vijećnička mjesta, a kao dodatni član u skupštini, s liste SDP-ove koalicije izabran je i predstavnik srpske nacionalne manjine.

Koalicija HDZ-HSP-HSP AS-HSLS-HRAST- Pokret za uspješnu Hrvatsku- BUZ-HDS dobila je 13 mjesta, koalicija Akcija mladih-Živi zid- Snaga- Alternativa 5 mjesta, MOST 3 mjesta, a Lista grupe birača s nositeljem liste Hrvojem Burićem 2 mjesta u Županijskoj skupštini.

Nakon sjednice Županijske skupštine, vijećnici MOST-a i Akcije mladih, Ines Strenja Linić i Bojan Kurelić novinarima su izjavili kako su postigli dogovor te da će na sljedećoj sjednici za predsjednika skupštine PGŽ predložiti i poduprijeti Marija Alempijevića iz Akcije mladih.

Strenja-Linić smatra kako je Komadini, odnosno SDP-u laknulo što predsjednik skupštine nije izabran, a što se moralo po njihovu koalicijskom sporazumu te da će se sada možda moći konstruktivnije dogovarati. Kazala je da će „druga priča, jedna srednja priča, ni HDZ, ni SDP – imati svoj prijedlog te da će za predsjednika skupštine biti predložen sposoban mladi čovjek, koji će nositi novu priču."

Najavila je da će očekivati i podršku HDZ-a i SDP-a, kao bi Županijska skupština počela s radom te da će se dogovarati do proračuna, a tada možda drugačije razgovarati, o više ili manje novca za neka događanja, socijalu, poduzetnike i drugo.

Kurelić je rekao da će Alempijevića kandidirati u ime Živog zida, Mosta, Snage, Alternative, Nezavisne liste Hrvoja Burića i Akcije mladih.

„Mislim da smo dobro anticipirali ovu situaciju, da neće biti dogovora između HDZ-a i SDP-a, i mi smo ponudili kompromisno, ali jako dobro rješenje, kvalitetnog kandidata, koji je već dva mandata u skupštini i poznaje sve procese," rekao je.  Nada se da će to rješenje prihvatiti i s lijeve i s desne strane.

I HDZ-ova koalicija podupire Alempijevića za predsjednika Županijske skupštine

Dinko Beaković iz HDZ-a na to je regirao kazavši kako koalicija predvođena HDZ-om podupire prijedlog, da ne traže mjesto predsjednika ni potpredsjednica skupštine, nego žele dati priliku novim strankama i mlađim ljudima i da Županijska skupština počne s radom.

Komadina je na to rekao da će danas biti održana sjednica koalicije predvođene SDP-om te da će njegov prijedlog i dalje biti Franjo Butorac, sukladno koalicijskom sporazumu.

Da li ćemo otvarati pregovore, vidjet ćemo postoji li volja u koaliciji kojoj predsjedam, pa ćemo nakon otvorenih pregovora vidjeti – što se zapravo hoće, rekao je. Naveo je da ne vidi po čemu bi u SDP-ovoj koaliciji, njih 23-oje, trebali podržati neki prijedlog od strane MOST-a ili Živog zida, a MOST koji ima 3 mandata, ne bi trebao podržati SDP-ovu koaliciju.

Komadina je nakon skupštine još izjavio kako je razočaran jer da je očekivao konstruktivnost  s druge strane, barem nekoga ili neke stranke. Žao mu je što Butorac nije dobio povjerenje i  nije mu jasno čemu ta "neprincipijelna koalicija i neizbor."

Na pitanje kako to da nikoga nije pridobio, rekao je da nije nikoga ni tražio, da je očekivao odgovornost, a ne destrukciju, da pregovora nije bilo, nego razgovora i kontakata.

Dinko Beaković iz HDZ-a je nakon skupštine izjavio kako je SDP-ova koalicija imala samo 22 delegata u Županijskoj skupštini, a naknadno su dobili 23-ećeg, da nisu imali većinu u skupštini i kako nikada nisu pozvali ostale stranke da se dogovore da se mandat podijeli tako da dvije godine predsjedava SDP-ova koalicija, a dvije godine predstavnik ostalih stranaka.

Župan Komadina je pokazao kako još uvijek razmišlja da je apsolutni vladar Primorsko-goranske županije i da može nametati svoje stavove kazao je, Beaković.

Komadina je reagirao kazavši da je neprihvatljivo dijeliti vijećnike po nacionalnosti i da SDP-ova koalicija ima 23 vijećnika, a Beaković je na to istaknuo kako  nije vrijeđao, a od Komadine je zatražio da ne manipulira njegovom izjavom.

(Hina)

  

NAJNOVIJE VIJESTI

<
1 / 4
>

NAJKOMENTIRANIJE

NAJČITANIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI

NAJČITANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

NAJKOMENTIRANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

Mahjongg
Igrano:417820
293185Gost
Bejewel
Igrano:152588
8984Gost
Tetris
Igrano:120086
1318500Gost
Pacman
Igrano:73160
165390Gost
Gold miner
Igrano:54235
420000Gost
Jamb
Igrano:40720
1322Gost
Snake
Igrano:20842
3814Gost
Hexxagon
Igrano:17482
58Gost
Frogger
Igrano:15366
15170Gost
Invaders
Igrano:12140
111730lab
Simon
Igrano:10094
27Gost
Sudoku
Igrano:10073
148000Gost
Crvena Brada
Igrano:8560
Gost
Opasno nebo
Igrano:8357
Gost
Gurni Pingvina
Igrano:7896
Gost
Jetpack Stan
Igrano:7774
19715Gost
Ufo Joe
Igrano:7296
Gost
Ninja Kid
Igrano:6825
6000Gost
Ninja
Igrano:6693
Gost
Klonovi
Igrano:6206
Gost
1
2
3
4

iPress.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice iPress.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice iPress.hr kliknite na SLAŽEM SE