Baner
Baner
Hrvatska
NASLOVNICAISTRAGRADOVI I OPĆINECRNA KRONIKAHRVATSKAVAŠE VIJESTIGOSPODARSTVOKULTURASPORTSVIJETMAGAZINWEB KUHINJAZDRAV ŽIVOTTECHNOĐIR PO ISTRI

Esih i Hasanbegović traže da zagrebačka Gradska skupština bez otezanja promjeni ime Trga maršala Tita

Objavljeno: 19.06.2017. | 11:55

Pošalji na:

 
 
 

ZAGREB - Čelnici stranke Neovisni za Hrvatsku Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović uputili su pisma predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću, političkom tajniku HDZ-a Davoru Ivi Stieru i zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću u kojima traže da novi saziv zagrebačke Gradske skupštine bez otezanja donese odluku o preimenovanju sadašnjeg Trga maršala Tita.

Esih i Hasanbegović, u pismu predsjedniku i političkom tajniku HDZ-a podsjećaju da je zagrebačka organizacija HDZ-a svojedobno bila poduprla zahtjev o preimenovanju. No, u kampanji za nedavne lokalne izbore stranački kandidat za gradonačelnika Drago Prgomet odustao je od toga izbjegavajući se jasno očitovati i prebacujući odgovornost za donošenje te odluke na Vladino savjetodavno tijelo, tj. Vijeće za suodavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, koje uopće nije mjerodavno za njezino donošenje.

"Bez obzira na međusobne stranačko-političke razlike, držimo da je naše nastojanje da se suvremena Hrvatska odlučno i trajno distancira od jugoslavenske i komunističke baštine, ono što povezuje sve članove, pristaše i birače naših dviju stranaka", ističu ESIH i Hasanbegović u pismima HDZ-ovim čelnicima.

Očekuju stoga da će zastupnici HDZ-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini poduprijeti njihov zahtjev i odbiti svaki oblik suradnje s Bandićem dok se "taj biljeg nasilja nad hrvatskim narodom ne ukloni".

Pet gradskih zastupnika stranke u osnivanju Neovisni za Hrvatsku, uključujući Esih i Hasanbegovića, od zagrebačkoga gradonačelnika bezuvjetno zahtijeva da novi saziv Gradske skupštine bez otezanja donese odluku o preimenovanju Trga maršala Tita.

Poručuju da je komunizam negacija demokracije, a Jugoslavija negacija hrvatske državnosti te je stoga "nedopustivo da u demokratskoj hrvatskoj državi ijedan javni prostor nosi ime po jugoslavenskom diktatoru, generalnom sekretaru Komunističke partije Jugoslavije - Sekcije Komunističke internacionale i maršalu Jugoslavenske armije".

Navodeći kako o imenovanju toga, kao niti bilo kojega drugog javnog prostora, odluka nije donesena referendumom, smatraju kako je licemjerno i nedopustivo da se pokušajem raspisivanja referenduma, pogotovo usred ljeta i na način koji omogućuje manipulacije i zloupotrebe, nastavlja "vrijeđati hrvatski narod i demokratski duh njegova glavnoga grada".

(Hina/foto HINA/Lana SLIVAR DOMINIĆ) 
Komentari (21)
yugo yuskariću falsifikatoru iz požarevca
21 Petak, 23 Lipanj 2017 22:08
zec sive boje
pogana nepismena šporka jezičino
pusikarić
20 Petak, 23 Lipanj 2017 19:27
joso
Ja neću nikome ništa objašnjavati u tvoje ime ali tebi ću na tvom domaćem jeziku reći:
Istraživanje je pokazalo: "Trolovi imaju naviku objavljivati puno više postova od drugih korisnika. Na CNN-u, tipični trol objavi 264 komentara, dok prosječan korisnik objavi njih tek 22." 2. Gotovo nikad ne pišete o temi rasprave "Otkrili smo da se trolovi manje trude držati teme od ostalih komentatora." Da, to su oni koji će uvijek završiti na ustašama i partizanima. 3. Dobivate više odgovora od drugih Trolovi "dobiju više odgovora od prosječnog komentatora, što znači da imaju moć navući druge u besmislenu, dugu raspravu." 4. Polupismeni ste "Svaki post smo testirali da vidimo koliko je razumljivo napisan. Iako su komentari trolova i prosječnih korisnika bili podjednako dugi, oni koje su pisali trolovi bili su manje razumljivi." 5. Stalno svima "#$&(= sve po spisku "Trolovi će rjeđe upotrebljavati pozitivne riječi... Također, oni češće upotrebljavaju psovke, djeluju samouvjereno i ne uvažavaju suprotno mišljenje." 6. Vaši komentari s vremenom postaju sve gori "Ne samo da trolovi u neku zajednicu ulaze s ružnim komentarima, nego s vremenom njihovi komentari postaju sve negativniji."
nerad 1.2.3....sinko - nepisminko...
19 Petak, 23 Lipanj 2017 14:55
uskaric
...prijavi se na tečaj hrvatskog jezika čim prije i javljaj se samo onda, ako te netko treba. Mi hrvatski Istrijani vas ne trebamo,
jer smo vas jako dobro upoznali za vrijeme diktature, kada ste
imali priliku da nas terorizirate, pljačkate i unazadjujete na svim
područjima.
A ti, jovanče-joso zamoli onog nepismenog nerada, da ti posudi berem jednu tabletu i da ti objasni što na njegovom prekodrinskom znače riječi "viids" i "prskocis" i neka nabavi
hrvatsku tipkovnicu sa slovima "š đ č ć ž".
yugoslave yuccckaricu
18 Petak, 23 Lipanj 2017 13:40
nenad.321
vids sta se desi kad prskocis popit tabletu?
joso = jovanče...
17 Petak, 23 Lipanj 2017 11:52
uskaric
...pravi antifašisti su davno umrli a ostali su fascisti, preobučeni u antine-fasciste što se opet javljaju.. i pokušavaju širiti propagandu za neku novu yu-diktaturu...
16 Četvrtak, 22 Lipanj 2017 07:06
joso
Sretan vam praznik "Dan antifašističke borbe"
paris hilton
15 Utorak, 20 Lipanj 2017 06:40
zippo
Hvala na linku, osobno nisam znao za tu stranicu, a možda niti svi moji mrežari (zasad) ;)

Evo i moje preporuke:

http://www.viktimologija.com.hr/

lp
munjena pogana jezičino
14 Utorak, 20 Lipanj 2017 05:29
zec sive boje
sad pojedi
evo ga
13 Utorak, 20 Lipanj 2017 00:26
nenad.321
yugoslav yuskaric falsifikator i lazljivac se upravo posrao na ovaj clanak
kunelić-zec bi sigurno prihvatio prijedlog skupine "ruzinave kljuke" i antinih fascista...
12 Ponedjeljak, 19 Lipanj 2017 22:44
uskaric
...koji bi glasio " TRG zločinca jbt"
yugo yuskariću falsifikatoru iz požarevca
11 Ponedjeljak, 19 Lipanj 2017 22:02
zec sive boje
ne kakaš na ovaj članak ?
paris
10 Ponedjeljak, 19 Lipanj 2017 18:43
stara kuka
to je onaj koji je imao koncert u Zagrebu 2010 i koga zovu "slavuj iz Mrcajevaca" ?
p.h
9 Ponedjeljak, 19 Lipanj 2017 18:32
nenad.321
ides na ustaski dernek u cavoglave?
Agente F,
8 Ponedjeljak, 19 Lipanj 2017 17:04
paris hilton
zašto ovi linkovi, ne priča se o ukidanju trga ante pavelića?

Je l tvoj malecki binarni mozak ne može prihvatiti jednostavnu činjenicu da onaj tko smatra tita zločincem ne smatra istovremeno pavelića herojem?

Usput rečeno, tvoje je božanstvo svoje drugove slalo u smrt preko nkvd-a daleko prije nego je nastala ndh

@stara kuka - dovoljno godina da se sjećam npr. miroslava lilića i njegove rečenice u dnevniku
paris
7 Ponedjeljak, 19 Lipanj 2017 16:58
stara kuka
mene bi jako zanimalo znati koliko imas godina.
vjerojatno nemas vise od 40.
čitaj, p.h., obrazuj se
6 Ponedjeljak, 19 Lipanj 2017 14:58
anti-fascist
https://hr.wikipedia.org/wiki/Kronologija_usta%C5%A1kih_zlo%C4%8Dina_1941.
A što ćemo reći za ovo??
5 Ponedjeljak, 19 Lipanj 2017 14:51
joso
Kada su sile Osovine u travnju 1941. osvojile Kraljevinu Jugoslaviju, njemačke, talijanske i ustaške vlasti osnovale su na području NDH brojne koncentracijske logore.

Osnivanjem prvih koncentracijskih logora u NDH rukovodio je Eugen Kvaternik, a u izboru mjesta za logore, kao i u davanju sugestija po pitanju njihove organizacije, sudjelovali su i organi Gestapoa, u prvom redu SS pukovnik Hans Helm. Od ustaških rukovodilaca u organiziranju koncentracionih logora sudjelovali su Andrija Artuković, Mijo Babić, Vjekoslav Luburić i dr.

Najveći njemački koncentracijski logor bio je Sajmište (njem. Judenlager Semlin) u Zemunu (1941.–1944.), pod upravom Gestapoa, te sa stražarima i opskrbom koje su davale institucije susjedne Nedićeve Srbije - iz koje je i dolazio veliki dio zatvorenika. Procjenjuje se da je u logoru od 90.000 zatočenika, od reda Židova i Roma, stradalo njih oko 40.000.

Kroz više od 20 talijanskih koncentracijskih logora prošlo je oko 35.000 ljudi (Hrvata iz talijanske okupacijske zone, Slovenaca i Židova). Za Židove su od studenoga 1942. ustanovljene slobodne konfinacije (confinazione libera): na sjeveru najveći je logor bio u Kraljevici, a na jugu najviše je Židova bilo konfinirano na otoku Korčuli (u gradu Korčuli i u Veloj Luci). U literaturi se ta mjesta često spominju pod imenom logora, ali je između logora i uvjeta u konfinaciji razlika bila velika. Često se radilo o smještaju u napuštenim hotelima, gdje su talijanski vojnici samo nadzirali da se zgrade po noći ne napuštaju i da se danju ne prelazi u druge dijelove naselja. Manji logori nalazili su se na Braču (Sumartin, Postira, Milna, Nerežišća), u gradu Hvaru, te u okolici Dubrovnika – u Gružu, u Kuparima (u kompleksu hotela Kupari) i na Lopudu. Najveći je talijanski logor bio Kampor na Rabu (stradalo - uglavnom od gladi i bolesti - do 4.600 ljudi, pretežito Slovenaca).[3]

Pod ustaškom upravom bio je također otvoren niz koncentracijskih logora; isprva su to bili sabirni logori (najveći je bio Danica kraj Koprivnice, travanj 1941 – rujan 1942). Logor Đakovo (1941.–1942.) bio je koncentracijski logor, uglavnom za židovske žene i djecu; nakon epidemije tifusa, velika većina zatočenika otposlana je u Jasenovac. Veći koncentracijski logor bio je Gospić (lipanj – kolovoz 1941.), iz kojega su zatočenici (pretežito Srbi, nekoliko tisuća Židova i manjina Hrvati) slani u Jadovno i druge logore na Velebitu te u dva logora na Pagu (Metajna i Slana) koji su za kratka trajanja postali logori smrti u kojima je stradalo više tisuća zatočenika. U koncentracijskom logoru Lepoglava (kaznionica do 1943., potom sabirni logor) od svibnja 1944. stradalo je oko 1000 logoraša. Prema ukupnomu broju zatočenika i broju stradalih najveći koncentracijski logor bio je Sabirni logor Jasenovac (1941.–1945.). Njegovi prvi zatočenici dopremani su u logore Krapje (Jasenovac I) i Bročice (Jasenovac II) (kolovoz–studeni 1941.), zatim su preseljeni u koncentracijski logor na Ciglani (Jasenovac III). U selu Jasenovac u siječnju 1942. osnovan je radni logor Kožara (Jasenovac IV), od veljače 1942. i kaznionica u Staroj Gradiški (Jasenovac V) djelovala je kao dio jasenovačkog logorskog kompleksa. U svibnju 1942. osnovan je u Uštici tzv. Ciganski logor za Rome. Jasenovac je istodobno bio logor smrti i radni logor (zatočenici su, među ostalim, radili u kožari, ciglani i proizvodnji lanaca, odlazili na rad na poljoprivredna dobra Mlaka, Potkozarje i dr.). Procjenjuje se da je u njemu stradalo između 70.000 i 100.000 zatočenika (Vladimir Žerjavić došao je demografskim procjenama do broja od 83.000 ljudi, od toga između 45.000 i 52.000 Srba, 12.000 Hrvata i Muslimana, 13.000 Židova i 10.000 Roma).

a Tito je onda "zločinac"???
Da je završio stvar do kraja ,danas se nebi ovdje prepucavali po raznim forumima..
navodno i jako voli štafetu straga
4 Ponedjeljak, 19 Lipanj 2017 14:37
anti-fascist
taj YUgoslav YUcccckaric, zgubidan iz Požarevca
3 Ponedjeljak, 19 Lipanj 2017 14:36
paris hilton
Tako je, dečki.

Evo ovdje možete evocirati slavne puteve najvećeg sina: http://croatiarediviva.com/grobista/
YUskaric
2 Ponedjeljak, 19 Lipanj 2017 14:06
nenad.321
ce biti jako tuzan i razocaran ako mu maknete trg marsala TITA
to je pored alkohola i tableta jedino sto mu je ostalo u zivotu
JOŠ U RUBRICI
Kujundžić: Kreće pilot-projekt prioritetnih lista čekanja, moguće pripajanje pulske bolnice riječkoj
Medved: Uvodi se naknada za nezaposlene branitelje i ukida smanjenje mirovina
U Hrvatskoj na snagu stupio Pariški sporazum
Misa zadušnica za žrtve partizana kod jame Jazovke: komunizam i antifašizam dva suprotna pojma
Vlada RH: Sav potreban novac za liječenje djece bit će osiguran iz proračuna
Dan antifašističke borbe - sjećanje na osnutak Sisačkog partizanskog odreda

NAJNOVIJE VIJESTI

<
1 / 4
>

NAJKOMENTIRANIJE

NAJČITANIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI

NAJČITANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

NAJKOMENTIRANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

Mahjongg
Igrano:400409
293185Gost
Bejewel
Igrano:149793
8984Gost
Tetris
Igrano:114691
1318500Gost
Pacman
Igrano:70892
165390Gost
Gold miner
Igrano:53335
420000Gost
Jamb
Igrano:38607
1322Gost
Snake
Igrano:20421
3814Gost
Hexxagon
Igrano:16888
58Gost
Frogger
Igrano:14398
15170Gost
Invaders
Igrano:11639
111730lab
Simon
Igrano:9727
27Gost
Sudoku
Igrano:9651
148000Gost
Crvena Brada
Igrano:8274
Gost
Opasno nebo
Igrano:8017
Gost
Gurni Pingvina
Igrano:7643
Gost
Jetpack Stan
Igrano:7477
19715Gost
Ufo Joe
Igrano:7014
Gost
Ninja Kid
Igrano:6488
6000Gost
Ninja
Igrano:6440
Gost
Klonovi
Igrano:5943
Gost
1
2
3
4

iPress.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice iPress.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice iPress.hr kliknite na SLAŽEM SE